Protèstan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Protestan)

Protèstan iku mazhab ing agama Kristen. Mazhab utawa denominasi iki muncul amargi protès Martin Luther taun 1517 liwat 95 dalil Martin Luther.

Tembung Protèstan iku sejatine asale saking pro-testanum sing maknane "bali ing Injil (testanum).

Obahan Reformasi (Pembaruan) kaya ta Martin Luther iku dudu sing pertama ing kalangan Gereja Katolik, sedurungè ana owahan-owahan sing mirip, contone ing Prancis sing dipimpin Peter Waldo (saiki pengikute nggabung ing Gereja Waldensis), uga ana obahan sing dipimpin Yohanes Hus (1369-1415).

Taun 2005, 5,9%–14.276.459 saking 241.973.879 penduduk Indonésia, nganut agama Protèstan1. Iku disebabke prabawa misionaris saking Walanda, umume gereja Protèstan ing Indonésia diprabawai déning ajaran Calvin, lan sebagian liyane duwé corak Lutheran.

Gereja-Gereja Protèstan[besut | besut sumber]

Gereja Protèstan ing Indonésia antarane ya iku:

  • Persekuthuan Gereja-Gereja di Indonésia (PGI)
  • Persekuthuan Injili Indonésia (PII)
  • Persekuthuan Gereja Pentakosta Indonésia (PGPI)
  • Persekuthuan Baptis Indonésia (PBI)
  • Bala Keselamatan (BK)

Cathetan[besut | besut sumber]

1 Sumber-sumber: International Religious Freedom Report 2004 (US State Department) [1], Adherents.com [2], CIA Factbook [3] dan census.gov [4].

Uga delengen[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.