Wong Batak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Batak)
Omah Adat Batak

Wong Batak utawa Suku Batak iku bebrayan ing Indonésia.[1] Jeneng iki kalebu jeneng terma kolèktif kanggo ngidentifikasi bebrayan kang manggon saka Tapanuli lan Sumatra Wétan, ing Sumatra Lor.[1] Suku bangsa kang kagolongaké kanthi jeneng wong Batak ya iku: Batak Toba, Batak Karo, Batak Pakpak, Batak Simalungun, Batak Angkola, lan Batak Mandailing.[1]

Akeh-akehé wong Batak ngugemi agama Kristen lan sisané ngugemi agama Islam.[1] Ananging ana uga wong Batak kang ngugemi agama Malim lan ngugemi kapercayaan animisme kang diarani Sipelebegu utawa Parbegu.[1] Ananging cacahé wong kang nganut kapitayan iki sangsaya suda.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wong Batak kalebu ras Mongoloid Kidul kang basané Austronesiaananging durung dingertèni kapan leluhur wong Batak kang sepisanan manggon ing Tapanuli lan Sumatra Wétan.[1] Basa lan bukti-bukti arkéologi kang nuduhaké yèn wong kang nggunakaké basa Austronesia saka Taiwan wis pindhah ing Filipina lan Indonésia kurang luwih 2.500 taun kapungkur ya iku nalaika jaman batu mudha (Neolitikum).[1] Miturut legenda kang dipercaya masarakat batak, wong Batak asalé saka pusuk buhit ing laladan sianjur Mula-mulakang manggon ing kulon Pangururan ing pinggiran tlaga Toba.[1] Miturut ahli sajarah Batak nerangaké yèn Raja Batak lan rombongané asalé saka Thailand kang nyebrang ing Sumatra lumantar Ujung Malaysia lan pungkasané tekan Sianjur Mula mula lan manggon ing kono.[1] Saka prasasti kang tinemu Portibi kang tinulis taun 1208 lan diwaca karo Prof.Nilakantisari ya iku Guru Besar ahli Kepurbakalaan kang asalé saka Madras, India nerangaké yèn nalika taun 1024 kraton Cola saka India nyerang Sriwijaya lan nguwasani laladan Barus.[1] Pasukan saka kraton Cola iku kalebu wong-wong Tamil.[1] Iki amarga tinemu wong Tamil kang cacahé 1500 wong ing Barus nalika iku.[1] tamil iku suku kang manggon ing India.[1] Amarga karajan Coe nyerang, siRaja Batak lan rombongané lunga nganti laladan portibi ing kidul Tlaga Toba lan saka kené siRaja Batak wiwit nyekel lan dadi pemimpin perang.[1] Suku Batak duwé kabudayan kang jenengé ulos Batak.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o sosbud.kompasiana.com(dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)
  2. ^ bersamatoba.com(dipunundhuh tanggal 27 Agustus 2011)