Tlaga Toba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tlaga Toba
Tlaga Toba - Landsat photo
Landsat photo
Lokasi Sumatra Lor, Indonesia
Koordinat 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845°N 98.8756°E / 2.6845; 98.8756Koordhinat: 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845°N 98.8756°E / 2.6845; 98.8756
Jenis tlaga Volcanic/ tectonic
Ilènan metu utama Kali River
Ana ing negara Indonesia
Dawa maks. 100 km (62 mi)
Amba maks. 30 km (19 mi)
Wiyar lumahing tlaga 1,130 km2 (440 sq mi)
Jero maks. 505 m (1,657 ft)[1]
Volume air 240 km3 (58 cu mi)
Kadhuwuran lumahing tlaga 905 m (2,969 ft)
Pulo Samosir
Réferènsi [1]
Danau Toba.

Tlaga Toba ya iku tlaga (basa Indonésia: danau) vulkanik sing ukuran dawané 100 kilomèter lan ambané 30 kilomèter sing ana ing Provinsi Sumatra Lor, Indonésia.[2] Tlaga iki kalebu tlaga sing paling gedhé ing Indonésia lan Asia Kidul-wétan.[2] Ana ing tengahé tlaga iki ana pulo vulkanik sing jenengé Pulo Samosir.[2]

Sejarah[besut | besut sumber]

Kira-kira Tlaga Toba wiwit ana nalika ana jeblugan watara 73.000-75.000 taun kapungkur lan kalebu jeblugan supervolcano (gunung geni super) sing paling anyar.[3] Bill Rose lan Craig Chesner saka Michigan Technological University ngira-ngira bahan-bahan vulkanik sing diwutahake gunung iku jumlahe 2.800 km³, ya iku 800 km³ batuan ignimbrit lan 2.000 km³ awu vulkanik sing diperkirakake diterak angin ing arah kulon suwene 2 minggu.[3] Awu vulkanik sing diterak angin wis nyebar ing separo bumi, saka Cina nganti ing Afrika Kidul.[3] Kadadeyan iki kadadeyan nganti 1 minggu lan awune nganti 10 km ing dhuwur parmukaan segara.[3]

Kedadeyan iki agawe akèh wong-wong padha mati lan uga akèh kéwan-kewan lan tanduran sing padha mati.[3] Miturut bukti DNA, mbledose iku ndadekake jumlah wong nganti sekitar 60% saka jumlah populasi wong-wong kang ana ing donya, ya iku kurang luwih 60 yuta manungsa.[3] Sakwise iku dadi ana kaldera sing diisi banyu lan saiki dikenal dadi Tlaga Toba.[3] Tekanan menyang dhuwur déning magma sing durung metu ndadekake muncul Pulo Samosir.[3]

Dheleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng WorldLakes
  2. ^ a b c Danau - Toba (Dipuntingali tanggal 13 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f g h Danau Toba (Dipuntingali tanggal 13 Juni 2011)