Tlaga Toba

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tlaga Toba
Toba zoom.jpg
Landsat photo
Pernah Sumatra Lor, Indonésia
Koordhinat 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845°N 98.8756°E / 2.6845; 98.8756Koordhinat: 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845°N 98.8756°E / 2.6845; 98.8756
Jinis Volcanic/ tectonic
Arus metu kang pokok Kali River
Basin countries Indonésia
Max. length 100 km (62 mi)
Max. width 30 km (19 mi)
Surface area 1,130 km2 (440 sq mi)
Max. depth 505 m (1,657 ft)[1]
Water volume 240 km3 (58 cu mi)
Surface elevation 905 m (2,969 ft)
Islands Samosir
References [1]
Tlaga Toba.

Tlaga Toba ya iku tlaga (basa Indonésia: tlaga) vulkanik kang ukuran dawané 100 kilomèter lan ambané 30 kilomèter kang ana ing Provinsi Sumatra Lor, Indonésia.[2] Tlaga iki kalebu tlaga kang gedhé dhéwé ing Indonésia lan Asia Kidul-wétan.[2] Ana ing tengahé tlaga iki ana pulo vulkanik kang jenengé Pulo Samosir.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Kira-kira Tlaga Toba wiwit ana nalika ana jeblugan watara 73.000-75.000 taun kapungkur lan kalebu jeblugan supervolcano (gunung geni super) kang paling anyar.[3] Bill Rose lan Craig Chesner saka Michigan Technological University ngira-ngira bahan-bahan vulkanik kang diwutahake gunung iku jumlahe 2.800 km³, ya iku 800 km³ batuan ignimbrit lan 2.000 km³ awu vulkanik kang diperkirakake diterak angin ing arah kulon suwéné 2 minggu.[3] Awu vulkanik kang diterak angin wis nyebar ing saparo bumi, saka Cina nganti ing Afrika Kidul.[3] Kadadeyan iki kadadéan nganti 1 minggu lan awune nganti 10 km ing dhuwur parmukaan segara.[3]

Kedadeyan iki agawe akèh wong-wong padha mati lan uga akèh kéwan-kéwan lan tanduran kang padha mati.[3] Miturut bukti DNA, mbledose iku ndadèkaké jumlah wong nganti sakiwa-tengené 60% saka jumlah populasi wong-wong kang ana ing donya, ya iku kurang luwih 60 yuta manungsa.[3] Sawisé iku dadi ana kaldera kang diisi banyu lan saiki misuwur dadi Tlaga Toba.[3] Tekanan menyang dhuwur déning magma kang durung metu ndadèkaké muncul Pulo Samosir.[3]

Dheleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng WorldLakes
  2. ^ a b c Danau - Toba (Dipuntingali tanggal 13 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f g h Danau Toba (Dipuntingali tanggal 13 Juni 2011)