Awu vulkanik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Cleveland
Awu vulkanik.
Awu vulkanik

Awu vulkanik ya iku awu kang ditokake déning gunung kang njeblug utawa bledhos bareng karo material-material liya kang panas.[1] Awu vulkanik nalika metu saka gunung kudu diadohi amarga panase.[1] Nanging nalika awu vulkanik wis adhem, lemah kang kena awu vulkanik mau dadi lemah kang subur.[1] Lemah iku diarani lemah vulkanik.[1] Lemah vulkanik iku kulite bumi kang kagawe saka material gunung kang njeblug, kang wis lapuk.[1] Lemah vulkanik iku lemah kang subur, amarga akèh usur hara kang kaandhut ing sajerone lemah iku. Lemah vulkanik akèh tinemu ing pèrèng-pèrèng gunung geni.[1]

Awu vulkanik iku awu kang diasilake saka peleburan lan pengolahan bahan-bahan mineral.[1] Lemah kang ana awu vulkanike bakal dadi lemah kang subur, sugih mineral, lan bisa minangka nandur tanduran warna-warna.[1] Awu vulkanik béda karo awu biyasa.[2] Awu vulkanik wujudé luwih lembut tinimbang awu biyasa.[2] Saliyané iku warna awu vulkanik béda karo awu biyasa, warnané awu vulkanik klawu (klawu).[2]

Ing Indonesia panggonan kang akèh awu vulkanike iku panggonan kang cedhak karo gunung geni kang isih aktip.[1] Laladan kang akèh awu vulkanike contoné ing Jawa bagean lor, Sumatera, Bali, Lombok, Halmahera, lan Sulawesi.[1] Jawa lan Sumatera duwé gunung geni paling akèh, mula panggonan kang ngandhung awu vulkanise uga paling amba.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Tanah Vulkanik (diundhuh tanggal 10 Maret 2010)
  2. ^ a b c Abu Vulkanik yang kena Mata Pedih