Awu vulkanik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Cleveland
Awu vulkanik.
Awu vulkanik

Awu vulkanik ya iku awu kang ditokake déning gunung kang njeblug utawa bledhos bareng karo material-material liya kang panas.[1] Awu vulkanik nalika metu saka gunung kudu diadohi amarga panase.[1] Nanging nalika awu vulkanik wis adhem, lemah kang kena awu vulkanik kasebut dadi lemah kang subur.[1] Lemah iku diarani lemah vulkanik.[1] Lemah vulkanik iku kulite bumi kang kagawe saka material gunung kang njeblug, kang wis lapuk.[1] Lemah vulkanik iku lemah kang subur, amarga akeh usur hara kang kaandhut ing sajerone lemah iku. Lemah vulkanik akeh ditemokake ing lereng-lereng gunung berapi.[1]

Awu vulkanik iku awu kang diasilake saka peleburan lan pengolahan bahan-bahan mineral.[1] Lemah kang ana awu vulkanike bakal dadi lemah kang subur, sugih mineral, lan isa digunakake kanggo nandur tanduran werna-werna.[1] Awu vulkanik beda karo awu biasa.[2] Awu vulkanik bentuke luwih lembut tinimbang awu biasa.[2] Saliyane iku werna awu vulkanik beda karo awu biasa, warnane awu vulkanik klawu (abu-abu).[2]

Ing Indonesia panggonan kang akeh awu vulkanike iku panggonan kang cedhak karo gunung berapi kang isih aktip.[1] Laladan kang akeh awu vulkanike contone ing Jawa bagean lor, Sumatera, Bali, Lombok, Halmahera, lan Sulawesi.[1] Jawa lan Sumatera nduwèni gunung berapi paling akeh, mula panggonan kang ngandhung awu vulkanise uga paling amba.[1]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)Tanah Vulkanik (diundhuh tanggal 10 Maret 2010)
  2. ^ a b c (id)Abu Vulkanik yang kena Mata Pedih
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Awu_vulkanik&oldid=1015447"