Sulawesi Kidul-wétan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Propinsi Sulawesi Kidul-wétan
Propinsi Sulawesi Tenggara
Lambang Sulawesi Kidul-Wétan
Lambang Sulawesi Kidul-wétan
Motto: "---"
Péta Sulawesi Kidul-Wétan ing Indonésia
Dina Dadi: ---
Kutha krajan: Kutha Kendari
Gubernur: Ali Mazi
Jembar
 - Total:

37.127,87 km²
Laladan Tk. II
 - Cacah:

10 Kabupatèn lan 2 Kutha otonom
Padunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 1.881.512 jiwa (2003)
+/- --- / km²
Suku bangsa: Wong Tolaki, Wong Buton, Wong Muna lan liyané
Agama: Islam, Protèstan, Katulik lan liyané
Basa: basa Indonésia lan liyané
Zona Wektu: (WITA)

Propinsi Sulawesi Kidul-wétan (basa Indonésia: Propinsi Sulawesi Tenggara), iku katata jroning 10 kabupatèn lan 2 kutha. Kutha krajanné ya iku Kutha Kendhari. Propinsi Sulawesi Kidul-wétan dumunung ing di Jazirah Kidul-wétan Pulo Sulawesi, sacara geografis dumunung ing pérangan kidul garis khatulistiwa ing antara 02°45' - 06°15' Lintang Kidul lan 120°45' - 124°30' Bujur Wétan sarta nduwèni wewengkon dharatan sing jembaré 38.140 km² (3.814.000 ha) lan tlatah banyu (segara) sing jembaré 110.000 km² (11.000.000 ha). Sulawesi Kidul-wétan wiwitané arupa salah siji kabupatèn ing Propinsi Sulawesi Kidul Kidul-wétan kanthi Kutha Bau-Bau minangka kutha krajan kabupatèn. Sulawesi Kidul-wétan ditetepaké dadi Laladan Otonom miturut Perpu No. 2 taun 1964 Juncto UU No. 13 Tahun 1964. Wiwitané nung dumadi saka 4 (papat) kabupatèn, ya iku: Kabupatèn Kendari, Kabupatèn Kolaka, Kabupatèn Muna lan Kabupatèn Buton kanthi Bau-bau minangka kutha krajan propinsi. Nanging, sabanjuré Kendari dadi kutha krajan Propinsi iki. Sawisé pamekaran, Sulawesi Kidul-wétan nduwèni 10 kabupatèn lan 2 kutha.

Laladan Tingkat II[sunting | besut sumber]

Pamaréntahan Propinsi Sulawesi Kidul-wétan dipérang dadi 10 Kabupatèn lan loro kutha, ya iku:

  1. Kabupatèn Bombana
  2. Kabupatèn Buton
  3. Kabupatèn Buton Lor
  4. Kabupatèn Kolaka
  5. Kabupatèn Kolaka Lor
  6. Kabupatèn Konawe
  7. Kabupatèn Konawe Kidul
  8. Kabupatèn Konawe Lor
  9. Kabupatèn Muna
  10. Kabupatèn Wakatobi
  11. Kutha Bau-Bau
  12. Kutha Kendhari

Dhémografi[sunting | besut sumber]

Taun 1990 gunggung padunung Sulawesi Kidul-wétan watara 1.349.619 jiwa. Banjur ing taun 2000 ningkat dadi 1.776.292 jiwa lan miturut asil Survei Sosial Ekonomi Nasional Badan Pusat Statistik taun 2005 gunggungé ana 1.959.414 jiwa.

Laju tuwuhing padunung Sulawesi Kidul-wétan jroning taun 1990-2000 ya iku 2,79% per taun lan taun 2004-2005 dadi 0,02%.[butuh rujukan] Laju tuwuhing padunung miturut kabupatèn sajroning kurun wektu 2004-2005 mung kutha Kendhari lan Kabupatèn Muna sing nuduhaké tuwuhé positif, ya iku 0,03 % lan 0,02 % per taun, déna kabupatèn liyané negatif.

Uga Pirsani[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Sulawesi Kidul-Wétan
Lambang Provinsi Sulawesi Kidul-Wétan

Kabupatèn: Bombana | Buton | Buton Lor | Kolaka | Kolaka Lor | Konawe | Konawe Lor | Konawe Kidul | Muna | Wakatobi

Kutha: Bau-bau | Kendari

Delengen uga: Daftar kabupatèn lan kutha ing Indonésia