Kalimantan Lor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Kothakinfo propinsi

Propinsi Kalimantan Lor (basa Indonésia: Propinsi Kalimantan Utara), iku katata jroning 4 kabupatèn lan 1 kutha. Kutha krajané ya iku Tanjungselor.

Pamérangan Wewengkon[besut | besut sumber]

Kalimantan Lor diperang dadi 5 wewengkon, ya iku 1 kutha lan 4 kabupatèn.

Kutha Tarakan[besut | besut sumber]

Kutha Tarakan iku pusate perékonomian lan jasa paling gehde ing wewengkon lor Kalimantan Wetan. Cacahe penduduk 239.787 jiwa rikala tahun 2011 ing pulo cilik sing ambane 250,80 km² lan padete arep tekan 1.000 jiwa per/km². Tarakan uga dadi pusate transportasi udara lan laut ing Kalimantan Lor, Papan Anggegana Juwata dadi papan anggegana kang statuse internasional paling gedhé ing wewengkon Kalimantan lor kang rata-rata penumpang saben tahune nganti 1 yuta penumpang, lan Pelabuhan Malundung iku pelabuhan paling gedhé ing Kalimantan Lor kang dikelola déning PT. Pelindo IV. Kutha Tarakan uga duwé pelabuhan-pelabuhan cilik, kaya Pelabuhan Tengkayu I lan II sarta Pelabuhan Ferry Juata Laut.

Kabupatèn Bulungan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Bulungan iku dadi induk kanggo kabèh wewengkon ing Kalimantan Lor sadurunge tahun 1997 kang mekar saka Kutha Tarakan lan tahun 1999 mekarake Kabupatèn Malinau lan Kabupatèn Nunukan sarta 2007 pamekaran pungkasan ya iku Kabupatèn Tana Tidung. Kabupatèn cilik kang ambane 18.010,50 km² lan duwé penduduk kang cacahe 135.915 jiwa ing tahun 2011 sarta pusate ing Kacamatan Tanjung Selor. Bulungan uga dadi laladan kang disebut kutha krajan calon propinsi Kalimantan Lor, nanging fasilitas kang diduwéni isih akèh kang kurang, saengga ndadekake Kacamatan Pulo Bunyu kang ngrasa kurang diperhatekake lan pengen misah sarta nggabung karo Kutha Tarakan kang dianggep luwih cedhak karo Pulo Bunyu.

Kabupatèn Malinau[besut | besut sumber]

Kabupatèn Malinau iku kabupatèn kang paling amba sak Kalimantan Lor kang ambane 39.799,90 km² sarta penduduke palik sithik nomer loro sawise Kabupatèn Tana Tidung ya iku 62.423 jiwa. Pusate Malinau ya iku ing Kacamatan Manau Kutha kang penduduke sekitar 50% saka cacah penduduk total. Kabupatèn Malinau panggonane ana ing Pedalaman kang umume panggonane suku Tidung lan tangga nagara ya iku Malaysia. Kabupatèn kasebut uga duwé Papan Anggegana domestik ya iku papan anggegana Kolonel Robert Atty Bessing lan akèh papan anggegana perintis perwatesan salah sijine ya iku Papan Anggegana Long Apung.

Kabupatèn Nunukan[besut | besut sumber]

Kabupatèn Nunukan iku kabupatèn paling gedhé nomer loro sawise Kutha Tarakan. Penduduke 140.842 jiwa ing tahun 2010, amba wilayhe 14.493 km² kang pusate ana ing Pulo Nunukan Wetan utamane ing Kacamatan Nunukan. Kabupatèn Nunukan iku kabupatèn kang watesan karo nagara bagiyan Malaysia ya iku Sabah lan Sarawak, saben dinane ing Pelabuhan Tunon Taka kang dadi pelabuhan kang dikelola BUMN utawa PT. Pelindo IV mesthi dikebaki penumpang kang umume bakul lan TKI kang lelungan menyang Tawau, Sabah, Malaysia Wetan. Nunukan uga duwé papan anggegana domestik kang dicalonke dadi papan anggegana internasional ya iku Papan Anggegana Nunukan.

Kabupatèn Tana Tidung[besut | besut sumber]

Kabupatèn Tana Tidung iku kabupatèn paling enom, paling cilikk lan penduduke palik sitik ing Kalimantan Lor kang ana ing pinggiran Kali Sesayap lan cacahe penduduk ana 22.503 jiwa ing tahun 2011 lan amba wewengkone 4.828,58 km². Tana Tidung padha karo Kabupatèn Malinau kang umume penduduke Suku Tidung nanging arang banget Suku Dayak malah anane mung Suku Berushu.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalimantan_Lor&oldid=1080449"