Kabupatèn Nunukan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kabupatèn Nunukan
Lambang Kabupatèn Nunukan
Lambang Kabupatèn Nunukan
Moto: Penekindi Debaya
Basa Tidung: Membangun Laladan


Lokasi Kalimantan Utara Kabupaten Nunukan.svg
Peta lokasi Kabupatèn Nunukan di Kalimantan Lor
Koordinat: 3°30'00"-4°24'55" LU
115°22'30"-118°44'54" BT.
Propinsi Kalimantan Lor
Tanggal peresmian 4 Oktober 1999
Pamaréntahan
Luas 14.493 km²
Gunggung cacah jiwa
 - Total 109.527 (2004)
 - Kepadatan 7,68
Démografi
 - Kode area telepon 0556
Pembagian administratif
 - Kecamatan 7
Simbol khas daerah
Situs web http://www.nunukankab.go.id/
Gambar:Kantorbupatinunukan.jpg
Kantor Bupati Nunukan

Kabupatèn Nunukan iku salah siji kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Lor, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing kutha Nunukan. Kabupatèn iki jembaré 14.493 km² kanthi sing ndunungi cacahé 109.527 jiwa (2004). Sesanti Kabupatèn Nunukan ya iku "Penekindidebaya" sing tegesé "Mbangun Laladan" sing asalsaka basa suku Tidung. Nunukan uga minangka jeneng sawijining kecamatan ing Kabupatèn Nunukan, Provinsi Kalimantan Wétan, Indonésia. Pelabuhan Nunukan minangka pelabuhan lintas tumuju kutha Tawau, Malaysia. Padunung kutha Nunukan sing lunga menyang Tawau perlu duwé dhokumèn PLB (Pas Lintas Batas). Saben dina rata-rata watara 8 unit kapal rikat kanthi kapasitas kurang luwih 100 penumpang wira-wiri antara Nunukan-Tawau Malaysia.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kabupatèn Nunukan minangka wewengkon pemekaran saka Kabupatèn Bulungan, sing dumadi miturut pertimbangan jembar wewengkon, paningkatan pangyasa, lan peningkatan pelayanan marang masarakat. Pamekaran Kabupatèn Bulungan iki dipelopori déning RA Besing sing wektu iku njabat Bupati Bulungan.

Ing taun 1999, pamaréntah punjer ngayahi otonomi laladan didhasari Undhang-Undhang Nomer 22 taun 1999 ngenani Pamaréntahan Laladan. Kanthi dhasar iki dianakaké pamekaran Kabupatèn Bulungan dadi 2 kabupatèn anyar ya iku Kabupatèn Nunukan lan Kabupatèn Malinau.

Pamekaran Kabupatèn iki kanthi ukum diatur sajeroning UU Nomer 47 Taun 1999 ngenani Pambentukan Kabupatèn Nunukan, Kabupatèn Malinau, Kabupatèn Kutai Wétan, Kabupatèn Kutai Kulon, lan Kutha Bontang ing tanggal 4 Oktober 1999. Lan nganggo dhasar UU Nomor 47 taun 1999 mau Nunukan Resmi dadi Kabupatèn, kanthi dibantu 5 wewengkon administratif ya iku Kacamatan Lumbis, Sembakung, Nunukan, Sebatik lan Krayan.

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]