Suku Tidung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Tidung
Suku Tidung
Populasi total
kurang lebih 235.000(Indonesia), 58.000(Malaysia)
Pedunung wigati ing
Kabupaten Malinau, Kabupaten Tana Tidung, Kota Tarakan, Kalimantan Timur: 235.000
Basa

Tidung, Indonesia

Agama

Islam

Suku bangsa cedhak dhéwé

Suku Dayak

Suku Tidung minangka suku ingkang tanah asalipun dumunung ing bagéyang lér Kalimantan Timur. Suku punika ugi minangka anak negeri ing Sabah, saéngga minangka suku bangsa ingkang wonten ing Indonesia ugi ing Malaysia (negeri Sabah).[1] Suku Tidung wiwitan gadhah sawijining kerajaan ingkang dipunwastani Kerajaan Tidung.[2] Ananging pungaksanipun punah amargi wontenipun politik adu domba saking Belanda.

Basa Tidung[sunting | sunting sumber]

Basa Tidung dialek Tarakan minangka basa Tidung ingkang pertengahan amargi dipunmangertosi déning sedaya warga suku Tidung. Sapérangan tembung basa Tidung taksih kagungan kesamaan kaliyan basa Kalimantan sanésipun. Kemungkinan suku Tidung taksih kerabat kaliyan suku Dayak rumpun Murut (suku-suku Dayak ingkang wonten ing Sabah). Amargi suku Tidung agama Islam lan ngembangaken krajan Islam saengga boten dipunanggep minangka suku Dayak, ananging dpungolongaken suku ingkang berbudaya Melayu (hukum adat Melayu) kadosta suku Banjar, suku Kutai, lan suku Pasir.[3]

Basa Tidung[sunting | sunting sumber]

Basa Tidung kalebet ing "Kelompok Basa Tidung" salah satunggal bageyan saking Kelompok Basa Dayak Murut.[4]

Kelompok Basa Tidung :

  1. Basa Tidung (tid)
  2. Basa Bulungan (blj)
  3. Basa Kalabakan (kve)
  4. Basa Murut Sembakung (sbr)
  5. Basa Murut Serudung (srk)

Persamaan kosakata basa Tidung kaliyan basa-basa Kalimantan sanésipun, kadosta :

Melayu Tidung
Kepala Utok
Rambut Abuk
Telinga Telingo
Hidung Adung
Pipi Malo
Mulut Kabang
Leher Liog
Perut Tinay
Tangan Tendulu
Kaki Tanog
kuku Sandop
Paha Apa
Lutut Atut
Pinggang Awak
Dada Kubab
Bapak Yama
Ibu Ina
Nenek Yadu
Kakek Yaki
Paman Yujang
Tante Keminan
Adik Yadi
Kakak Yaka
Keponakan Yakon
Cucu Ingkupu
Saudara Pensulod
Nenek Moyang Yadu yaki
Ipar Yangu
Menantu Anak Iwan
Mertua Iwan

[5]

Wilayah penutur Basa Tidung[sunting | sunting sumber]

Penutur Basa Tidung umumipun dumunung ing wilayah Kalimantan timur lan sabah malaysia. Saking 13 Kabupaten lan kutha ingkang wonten ing provinsi kalimantan timur punika. Penutur Basa Tidung wonten ugi ing pitung Kabupaten ing kalimantan timur lan tigang kutha ing negeri sabah. Sedasa daerah kasebut inggih punika,Kota Tarakan, Kab. Malinau, Kab. Bulungan, Kab. Nunukan, Kab. Tana Tidung, Kab. Berau, Kab. Kutai Kartanegara, Kota Tawau, Kota Sandakan lan Kota Lahad Datu.[6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Tidung&oldid=851858"