Kapuloan Nusa Tenggara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Nusa Tenggara
Geografi
Lokasi Asia Tenggara
Koordinat 9°00′S, 120°00′E
Kapuloan Kapuloan Sunda
Negara
Indonésia
Propinsi Bali,
Nusa Tenggara Kulon,
Nusa Tenggara Wétan
Timor Leste

Kapuloan Nusa Tenggara utawaKapuloan Sunda Kecil (saiki kadhangkala dianggo jroning péta-péta geografis donya), iku gugusan pulo-pulo ing sisih wétan Pulo Jawa, wiwit saka Pulo Bali ing sisih kulon, nganti Pulo Timor ing sisih wétan. Pulo Wetar sing dadi bagéan saka wewengkon Propinsi Maluku sacara geologis uga kalebu jroning kapuloan Nusa Tenggara.

Sacara administratif, Kapuloan Nusa Tenggara kalebu wewengkon nagara Indonésia, kajaba bagéan wétan Pulo Timor kalebu wewengkon nagara Timor Leste.

Ing wiwitan kamardikan Indonésia, kapuloan iki minangka wewengkon Propinsi Sunda Kecil sing kutha krajané ing Singaraja, saiki dumadi saka 3 propinsi. ya iku: Bali, Nusa Tenggara Kulon, lan Nusa Tenggara Wétan.

Etimologi[sunting | besut sumber]

Ing taun 1950-an Mentri Pendhidhikan lan Kabudayan Moh. Yamin njenengaké Kapuloan Sunda Kecil dadi Kapuloan Nusa Tenggara sing maknané "Nusa" (pulo, kapuloan) sing dumunung ing tenggara Indonésia.[1]. Saiki jeneng "Nusa Tenggara" dipigunakaké déning rong laladan administratif: Propinsi Nusa Tenggara Kulon lan Nusa Tenggara Wétan.

Pulo-pulo utama[sunting | besut sumber]

Bali[sunting | besut sumber]

Nusa Tenggara Kulon[sunting | besut sumber]

Nusa Tenggara Wétan[sunting | besut sumber]

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Rujukan[sunting | besut sumber]