Pulo Solor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pulo Solor

Pulo Solor inggih punika salah satunggaling pulo ing Indonèsia ingkang dumunung ing Kapuloan Nusa Tenggara, ing sisih wétan Pulo Flores. Pulo Solor dipunwatesi kaliyan Selat Lowotobi ing sisih kulon, Selat Solor ing sisih lor, Selat Lamakera ing sisih wétan, sarta Laut Sawu ing sisih kidul. Pulo Solor kalebet salah satunggaling saking kalih pulo ingkang paling wigati sak sanèsipun Pulo Adonara ingkang mapan ing wewengkon Kabupatèn Flores Timur.

Wonten ing cathetan administratipipun, Pulo Solor kalebet wewengkon Kabupatèn Flores Timur, Provinsi Nusa Tenggara Timur, Indonèsia. Pulo Solor kalebet salah satunggaling pulo ageng ing kapuloan wewengkon Kabupatèn Flores Timur. Pulo Solor piyambak kapérang dados kalih kacamatan, inggih punika Solor Barat lan Solor Timur. Wiwit taun 2006 Flores Timur gadhah gangsal kacamatan.

Pulo Solor mapan wonten ing titik koordinat 8°31'2"S 123°1'8"E. Kitha-kitha ingkang caket kaliyan Pulo Solor ing antawisipun inggih wonten Larantuka, Ende, saha Kupang.

Géografi[besut | besut sumber]

Pulo Solor inggih kalebet pulo gunung geni ingkang mapan wonten ing sisih wétan ipun saking Pulo Flores ingkang mapan wonten ing lempeng pulo Sunda Indonésia, mliginipun ing lempeng Solor. Ing Pulo Solor namung wonten sakedhik warganipun. Basa ingkang dipun-ginakaken déning para warga masarakat Pulo SOlor inggih wonten kalih, nun inggih basa Adonara saha Lamaholot.[1] Ing Pulo Solor wonten kirang langkung gangsal gunung merapi kanthi ukuran namung 40 km (25 mil) kanthi 6 km (3,7 mil). Déné ambanipun Pulo Solor kirang langkung 222 km2.

Papan Wisata[besut | besut sumber]

Ing pulo Solor wonten kathah papan wisata ingkang wujud tilaran sujarah kados ta bètèng tilaranipun Portugis ingkang mapan ing Lohayong, prau ingkang awujud watu "Teno wato" ingkang watu kasebat gadhah legenda kanggé nyuwun udan ingkang asalipun saking [[Pulo TImor, ugi dipunsajekaken kaendahaning pasisir pasir putih ing Pulo Solor punika.[2] Kajawi saking objek wisata alam, ing Pulo Solor punika ugi dipunsamektakaken wisata budaya kados ta pista adat "berauk" ingkang dipunadani minangka upacara sukur awit saking asiling panen ingkang dipunadani saben taun ing Désa Kalike Aimatan saha Désa Karawatung.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1] Pulau Solor (dipunundhuh tanggal 11 Januari 2013)
  2. [2] Sejumlah Obyek Wisata di Solor Terabaikan (dipunundhuh tanggal 11 Januari 2013)