Suku Banten

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Peta Banten, Jawa Barat

Suku Banten, langkung pasipun Tiyang Banten minangka penduduk asli ingkang dumunung ing bekas laladan kekuasaan Kesultanan Banten ing njawi Parahiyangan, Cirebon lan Jakarta. Miturut sensus BPS taun 2000, suku Banten populasinipun 2,1 % saking penduduk Indonésia.[1]

Tiyang Banten migunakaken basa Banten[2]. Basa Banten inggih punika salah satunggaling dialek basa Sunda ingkangn langkung celak kaliyan basa Sunda Kuna ingkang ing basa Sunda Modern kagolong minangka basa ingkang kasar. Bedanipun tata basa antawisipun Basa Banten lan Basa Sunda amargi wewengkon Banten boten nate dados bageyan saking Kesultanan Mataram saengga boten ngenal tingkatan alus lan lan alus sanget ingkang dipunkenalaken déning Mataram. Basa punika dipun lestantunaken salah satunggaling kanthi program berita Beja ti Lembur ing basa Banten ingkang dipunsiaraken déning siaran televisi lokal ing wewengkon Banten.[3]

Asal tembung Banten[sunting | besut sumber]

Tembung Banten wonten saderengipun jumenengipun Kesultanan Banten. Tembung punika dipunginakaken kangge nyukani namasawijining kali lan laladan saklilingipun inggih punika Cibanten utawi Kali Banten. Rujukan kaserat pisanan babagan Banten saged dipunpanggihaken ing naskah Sunda Kuno Bujangga Manik ingkang nyebutaken nama-nama papan ing Banten lan sakanan kiringipun, kados mekaten:[4]

tanggeran Labuhan Ratu.
Ti kaler alas Panyawung,
tanggeran na alas Banten.

Itu ta na gunung (.. .)ler,
tanggeran alas Pamekser,
nu awas ka Tanjak Barat.
Itu ta pulo Sanghiang,
heuleut-heuleut nusa Lampung,

Ti timur pulo Tampurung,
ti barat pulo Rakata,
gunung di tengah sagara.
Itu ta gunung Jereding,
tanggeran na alas Mirah,

ti barat na lengkong Gowong.
Itu ta gunung Sudara,
na gunung Guha Bantayan,
tanggeran na Hujung Kulan,
ti barat bukit Cawiri.

Itu ta na gunung Raksa,
gunung Sri Mahapawitra,
tanggeran na Panahitan,

Dataran langkung inggil ingkang dipunlewati kali punika dipunsebut Cibanten Girang utawi dipunsebut Banten Girang ("Banten atas"). Adhedhasar panaliten ingkang dipuntindakaken ing Banten Girang nalika taun 1988 ing program Franco-Indonésian excavations, ing laladan punika sampun wonten pemukiman wiwit abad ke 11 dumugi 12 (nalika kerajaan Sunda). Adhedhasar riset punika ugi dipunmangertosi bilih laladan punika ngrembaka nalika abad ke-16 nalikaIslam mlebet pisanan ing wewengkon punika. Perkembangan pemukiman punika lajeng jembar utawi geser ing arah Serang lan ing arah pasisir. Ing laladan pasisir punika lajeng dipunbangunKesultanan Banten déning Sunan Gunung Jati. Kesultanan punika kedahipun nguwaosi sadaya bekas Kerajaan Sunda ing Jawa Barat. Ananging Sunda Kalapa utawi Batavia dipunrebut déning Walanda sarta Cirebon lan Parahiyangan dipunrebut déning Mataram. Laladan kesultanan punika lajeng dipunewahi dados karesidenan.[4]

Delengen Uga[sunting | besut sumber]

  1. Kesultanan Banten

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ [3]
  4. ^ a b [4]

Rujukan[sunting | besut sumber]

  1. Claude Guillot, The Sultanate of Banten, Gramedia Book Publishing Division, Jakarta, 1990
  2. Adolf Heuken SJ, Sumber-sumber asli sejarah Jakarta, Jilid II, Cipta Loka Caraka, Jakarta,2000
  3. Adolf Heuken SJ, Sumber-sumber asli sejarah Jakarta, Jilid III, Cipta Loka Caraka, Jakarta,2000
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Banten&oldid=1038410"