Suku Minahasa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tari Cakalele, Minahasa
Suku Minahasa
Pedunung wigati ing
Sulawesi Utara: 1 juta
Basa

Bahasa Minahasa, Bahasa Manado

Agama

Kristen Protestan (89%), Katolik Roma (10,5%), Islam (0,5%)

Suku bangsa cedhak dhéwé

Dayak, Toraja?.

Suku Minahasa inggih punika salah satunggaling suku bangsa ingkang papan dunungipun wonten ing wilayah Sulawesi Utara, Indonesia. Suku Minahasa minangka suku bangsa ingkang paling ageng ing provinsi Sulawesi Utara. Suku Minahasa kapérang dados manéka subsuku:[1]

  1. Tontemboan
  2. Tombulu
  3. Tonsea
  4. Toulour (Tondano)
  5. Tonsawang (Tombatu/Tondanow)
  6. Ponosakan
  7. Pasan (Ratahan)
  8. Bantik

Asal Nenek Moyang[sunting | sunting sumber]

Saking pamanggih Tandean, satunggaling tiyang (panaliti) ingkang ahli basa lan huruf Tionghoa Kuno, 1997 rawuh ugi nliti ing wilayah Watu Pinawetengan. Lumantar seratanipun “Min Nan Tou” ingkang wonten ing watu punika, piyambakipun ngandharaken, tou Minahasa minangka turunan Raja Ming saking tanah Mongolia ingkang rawuh imigrasi ing tanah Minahasa. Teges saking Min Nan Tou inggih punika “tiyang turunan Raja Ming saking pulo punika.[2] Ananging pamanggih kasebut boten kiat miturutipun David DS Lumoindong, amargi menawi suku Minahasa asalipun saking keturunan Kerajaan Ming Dinasti Ming, kedahipun ilmu Pengetahuan kerajaan Ming ingkang sampun wonten ing taraf ingkang maju sanget kedahipun ugi saged katingal ing Peninggalan Arsitektur Minahasa punapa déné huruf lan basa Tionghoa ingn taun 1200-1400, ananging kasunyatanipun, sadéréngipun bangsa Eropa rawuh, Peninggalan Jaman Ming sampun boten wonten ing Minahasa, saéngga pamanggih Tandean boten kiat sanget kanggé dipunginakaken minangka dhasar ing panyeratan sajarah lan asal usul Minahasa. Adhedhasar pamanggih para ahli, antawisipun A.L.C Baekman lan M.B Van Der Jack inggih punika asalipun saking ras Mongolscheplooi ingkang sami kaliyan pertalian Jepang lan ugi Mongol inggih punika kagungan lipit Mongolia lan ugi sami babagan werni kulit, inggih punika Kuning Langsat. Ingkang sami kaliyan Mongol wonten ing sistem kepercayaan saged katingal saking agama asli Minahasa Shamanisme sami kados ingkang saged kapanggihaken ing Mongol. Lan ugi dipunpimpin déning Walian ingkang langsung dipunlebeti déning opo. Agama Shamanisme punika panci dipuncepengn kanthi saestu kanthi turun temurun dening suku Mongol. Saged dipuntingali ugi ing wilayah Kalimantan Dayak, lan Korea.[3]

Huruf[sunting | sunting sumber]

Tulisan Kuno Minahasa dipunsebut Aksara Malesung ingkang saged kapanggihaken ing saperangan watu prasasti antawisipun wonten ing Watu Pinabetengan[4]. Aksara Malesung minangka tulisan Hieroglif, ingkang dumugi wekdal punika taksih susah dipunterjemahaken.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Minahasa&oldid=840000"