Wong Asmat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Asmat)
Suku Asmat
Orang Asmat.jpg
An Asmat woodcarver
Gunggung cacah jiwa
(70,000 est.)
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Laladan Asmat saka Provinsi Papua, Indonésia. Juga misuwur minangka Papua Kulon
Basa
Asmat languages
Agama
Indigenous beliefs, Christianity
Golongan ètnik magepokan
Adat masarakat Papua saka Papua Kulon lan Papua Nugini, liyané kaya ta Melanesia

Suku Asmat punika bebrayan ingkang dumunung wonten ing tlatah Papua kutha krajan Jayapura. Cacahipun kirang langkung 65.000 jiwa.[1] Suku Asmat manggèn wonten ing laladan rawa-rawa wonten ing pérangan kidul provinsi Irian Jaya.[1] Suku Asmat punika dados suku asli Papua.[1] Suku Asmat gesang wonten ing dhusun-dhusun.[1] Saben dhusun cacahipun kirang langkung 35 ngantos 2000 jiwa.[1] Nalika taun 50an, sadèrèngipun wonten tiyang sangkan (pendatang), suku Asmat punika akrab kaliyan perang suku, mbebedag sirah manungsa, kanibalisme.[1] Griya-griyanipun suku Asmat punika dipunyasa wonten ing sacaketipun lèpèn.[1] Punika angkahipun supados mangertosi manawi wonten mengsah ingkang badhé nyerang.[1] Nalika abad kaping-20an, griya-griya suku Asmat dipunyasa wonten ing pinggir-pinggir seganten (pasisir), dipunyasa wonten ing panggènan ingkang inggilipun kirang langkung kalih mèter utawi langkung.[1] Tujuwanipun kanggé ncegah banjir ingkang dipunsebabaken lèpèn ingkang rob (lubèr toyanipun).[1] Wonten ing sakupengipun pagunungan Jayawijaya, suku Asmat gesang wonten ing sanginggilipun griya wit ingkang inggilipun kirang langkung gangsal ngantos selangkung mèter saking siti.[1] Kejawi saking punika, suku Asmat ugi yasa pos-pos kanggé njagi laladanipun.[1] Pos punika inggilipun kirang langkung 30 mèter saking siti.[1] Suku Asmat punika kalebet suku ingkang remen mbebedag saha ngempalaken tetedhan saking wit sagu, mancing saha mbebedag babi wana, kasuari saha baya.[1] Kejawi punika suku Asmat ugi sinau kanggé tetanén janganan saha ngingu kéwan ingon-ingon.[1] Suku Asmat ugi wonten ingkang sampun ngginakaken peralatan saking métal.[1] Kanggé mirsani budaya Suku Asmat ugi saged dipunpirsani wonten ing Musiyum Asmat Taman Mini Indonésia Indah.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p lestariweb.com(dipunundhuh tanggal 3 Oktober 2011)
  2. ^ mlancong.com(dipunundhuh tanggal 3 Oktober 2011)