Kasuari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kasuari
Casuarius casuarius.jpg
Casuarius casuarius
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Struthioniformes
Famili: Casuariidae
Génus: Casuarius
Brisson, 1760
spésies

pirsani tèks

Kasuari punika kalebet peksi saking ordho Casuariiformes.[1] Ordo punika gadhah kalih famili inggih punika famili casuaridae saha dromidae.[1] Wonten ing Indonésia namung kapanggih famili casuaridae.[1] Famili punika gadhah tigang jinis spésies inggih punika Casuarius casuarius, Casuarius benneti saha Casuarius unafendiculatus.[1]

Wonten ing nagara Indonésia, peksi punika namung kapanggih wonten ing Indonésia pérangan wétan kados ta wonten ing Irian Jaya, Maluku (Seram saha kapuloan Aru).[1] Jinis Casuarius casuarius kalebet kéwan ingkang dipunreksa, nanging kasuari sampun dados satwa ingkang dipunburu kanggé dipundhahar dagingipun.[1] Wonten ing Maluku, tiganipun dados bahan ukiran sasampun isinipun dipunbucal lumantar bolongan ingkang wiyaripun sami kaliyan dom.[1] Samangké kasuari sampun angèl kapanggih.[1]

Kasuari pados panganan punika kanthi mendhet woh-wohan ingkang sampun dhawah wonten ing siti ugi kanthi nggoyak-nggoyak wit ingkang wonten woh-wohanipun.[1] Kasuari punika ngrontokaken woh-wohan kanthi ngginakaken suku saha badanipun.[1] Kasuari ugi asring mangan watu-watu alit.[1] Punika ancasipun kanggé ngalusaken panganan utawi woh-wohan ingkang atos wonten ing piranti cerna ingkang anami tembolok.[1]

Kasuari punika kalebet peksi ingkang boten saged mabur.[1] Nanging kasuari punika mlampah saha mlajar nalika pados panganan utawi wonten bebaya.[1] Nalika boten wonten bebaya kasuari mlmpah kanthi sirah ngadeg manginggil saha jangganipun radi bèngkok.[1] Nalika mlajar nginggilipun sirah sami kaliyan badanipun.[1] Kasuari punika pratingkah saha wujud badanipun sami kaliyan peksi maleo.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p matoa.org(dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2011)
  2. boganinaniwartabone.dephut.go.id(dipunundhuh tanggal 8 Oktober 2011)