Taman Mini Indonésia Indah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Logo Taman Mini Indonésia Indah

Taman Mini Indonésia Indah (TMII) iku papan wisata kang isiné babagan budaya sa-Indonésia, kang mapan ana ing Jakarta Wétan, Jakarta, Indonésia. Ambane kurang luwih 150 hèktar atau 1,5 kilomèter pasagi ini terletak padha koordinat 6°18′6.8″S 106°53′47.2″E / 6.301889°S 106.896444°E / -6.301889; 106.896444.[1] Taman iki arupa taman kang isiné ringkesane kabudaya Indonésia. Ing taman iki kababar kabèh provinsi kang ana ing Indonésia. Ing kono uga ana omah-omah adat, klambi adat, jogèd laladan, lan tradhisi-tradhisi saka laladan.

Ing tengah-tenga TMII ana dano kang nggambaraké kepuloan Indonésia, ing dhuwuré ana kereta gantung, ana uga musiyum, Teater IMAX Keong Mas lan Teater Tanah Airku).[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wiwitane bangun TMII iki saka kepinginane Ibu Nagara, Siti Hartinah, kang luwih kaloka kanthi nama Ibu Tien Soeharto. Rencana iki ana nalika ana rembugan ing Jalan Cendana no. 8 Jakarta tanggal 13 Maret 1970. Saka miniatur iki dikarepake bisa nuwuhaké rasa tresna marang bangsa lan nagara.[2] Banjur proyek iki diwiwiti kanthi sebutan Proyek Miniatur Indonésia Indonésia Indah, kang dilgarap déning Yayasan Harapan Kita.

TMII wiwit diyasa taun 1972 lan diresmikake tanggal 20 April 1975. Ing kana kababar apa waé kang ana ing Indonésia, wiwit saka budaya, adat, lan teknologi. Papan wisata iki ora rata, nanging ana bukit-bukite, kahanan sing kaya mangkono dadi ngepasi kahanan Indonésia kang ora mung dataran.[2]

Logo dan maskot[besut | besut sumber]

TMII duwé logo kang arupa huruf kanthi tulisan TMII, singkatan saka Taman Mini Indonésia Indah. TMII nduwén maskot arupa paraga wayang Anoman kang dijenengi NITRA (Anjani Putra). Maskot Taman Mini Indonésia Indah diresmekake déning Ibu Tien Soeharto, ngepasi dwi windu umuré TMII, nalika taun 1991.

Pérangan-pérangan TMII[besut | besut sumber]

Anjungan laladan[besut | besut sumber]

Jogèd Jaipongan di Anjungan Jawa Barat TMII.

Ing Indonésia akèh wujud wujud omah. Saben suku duwé wujud, wujud omah kang béda-béda. Ing TMII ana papan kang nggambaraké warna-warna wujud omah saka saben-saben laladan sa-Indonésia. Anjungan provinsi iki diyasa ing cedhak dano kang nggambaraké Indonésia. Anjungan iki kapérang dadi nem, ya iku Jawa, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, Bali lan Nusa Tenggara, Maluku lan Papua. Saben anjungan ana yasan omah khase. Ing anjungan iki uga ana klambi-klambbi adat, klambi nikahan, klambi kanggo nari, artefak étnografi kaya ta pusaka lan piranti-piranti sing digunakaké saben dinane. Saben anjungan provinsi ana panggung, amfiteater utawa auditorium kanggo pentas jogèd tradhisional, pentas musik laladan, lan upacara adat kang biyasa dianakake saben Minggu. Ana uga kafetaria ing anjungan-anjungan, utawa warung cilik kang isiné panganan kas Indonésia. Ora lali ing kono uga ana kang dodol kerajinan kas saka laladan kang bisa digunakaké dadi bbebungah saka TMII.

Wiwit taun 1975 nganti tekan taun 2000 rancangan asli TMII iku isiné anjungan rumah adat saka 27 provinsi ing Indonésia, kalebu Timor Timur. Nanging sawisé Timor Leste merdheka lan pisah saka Indonésia, ing taun 2002, anjungan Timor Timur malih dadi Musiyum Timor Timur. Saiki Indonésia kang dadi 33 Provinsi, anjungan-anjungan provinsi sing anyar wis diyasa, kaya ta Bangka Belitung, Banten, Sulawesi Kulon, Maluku Lor, Gorontalo, Kepulauan Riau, lan Papua Kulon.

Yasan keagamaan[besut | besut sumber]

Yasan keagamaan ing TMII ana papan ngibadah kang diakui déning pemrentahan Indonésia, yasan keagamaan mau kaya ta:

Sarana rekreasi[besut | besut sumber]

Keong Mas
  • Pura Anak-anak Indonésia
  • Kereta gantung
  • Prahu Angsa Arsipel Indonésia
  • Taman Among Putro
  • Taman Ria Atmaja
  • Désa Wisata
  • Bèji Snow Bay

Taman[besut | besut sumber]

Ing TMII ana sepuluh taman kang isiné flora lan fauna Indonésia:

  • Taman Anggrek
  • Taman Apotek Hidup
  • Taman Kaktus
  • Taman Melati
  • Taman Bunga Keong Emas
  • Akuarium Ikan Air Tawar
  • Taman Bekisar
  • Taman Burung
  • Taman Ria Atmaja Park, panggung pagelaran musik
  • Taman Budaya Tionghoa Indonésia

Musiyum[besut | besut sumber]

Purna Bhakti Pertiwi Musiyum wujudé Tumpeng.

Musiyum kang ana digunakaké mamerake sajarah, budaya, flora lan fauna, sarta tèknologi ing Indonésia. Ana 16 musiyum di TMII:

Teater atau biyoskup[besut | besut sumber]

  • Teater IMAX Keong Emas ya iku teater kanthi layar raseksa, luwih gedhé tinimbang layar biyoskup normale. Ing Teater IMAX Keong Mas asring diputer filem wiwit saka filem kanthi tema lingkungan lan kabudayan nuswantara tekan filem box office kang resolusine diowahi dadi mirunggan ing teater IMAX. Film IMAX kang diputar kaya ta Indonésia Indah II, Force of Nature, T-Rex, Blue Planit, Arabia, Journey to Mecca, dll. Film box office kang wis tau disetel ing kéné kaya ta:
  • Teater Tanah Airku
  • Teater 4D

Gladri[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Taman Mini Indonésia Indah