Anoman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Anoman
Wayang kulit Anoman
Wayang kulit Anoman.
Jeneng miturut basa
Basa Sangskreta Hanumān utawa Hanumat (kasus nominativus singular)
Jeneng miturut aksara
Dewanagari हनुमत्
aksara Bali
aksara Jawa

Anoman iku paraga wayang ing crita Ramayana. Ing pedhalangan Jawa, Anoman uga katon ing Mahabharata, amarga dhèwèké tansah nunggu Dasamuka nganti akhir jaman. Anoman wujudé kaya kethèk. Paraga iki klebu wayang-wayang Bayu.

Dasanama[sunting | sunting sumber]

  • Maruti = angin
  • Anjaniputra = putrané Anjani
  • Hanuman (versi India)
  • Bayusiwi = putrané Bathara Bayu
  • Bayudara = putrané Bathara Bayu
  • Handayapati = nduwé daya/kakuwatan kang gedhé banget
  • Yudawisama = sénopati perang
  • Kapiwara = raja wanara
  • Mayangkara = asmané nalika wis dadi pandhita/begawan
  • Palwagaseta = wanara putih
  • Prabancana = angin
  • Senggana

Wanara Hanuman[sunting | sunting sumber]

Ing vèrsi Indhia, Anoman wujudé wanara. Wanara dhéwé seka tembung wana kang tegesé alas lan nara kang tegesé manungsa. Dadi, ing kana wanara dudu kethèk, nanging sawijining makluk ing antarané manungsa lan kethèk, wujudé manungsa nanging nduwé buntut. Ing Basa Jawa, wanara nduwé teges kethèk.

Ing sawetara pérangan Indhia, ana kang muja Hanuman kaya déné déwa-déwa. Ana uga kang ngira yèn paraga mistis Cina Sun Wukong asliné Hanuman iki.

Crita Wayang[sunting | sunting sumber]

Anoman iku putra Dèwi Anjani seka Hyang Pawana utawa Bathara Bayu. Sawisé lair, Anoman digawa menyang kahyangan Panglawungan déning Bathara Bayu. Sawisé cukup umur banjur dipasrahaké marang Sugriwa ing Guwa Kiskendha. Ing kéné, dhèwèké dikanthèni déning wanara kang nduwé swara éndah, yaiku Kapi Saraba.

Anoman banjur mbéla Rama nglawan Rahwana ngrebut Dèwi Sinta. Ing lakon Anoman Obong, Anoman ngobrak-abrik Alengka lan ngobong kraton.

Bojoné Anoman yaiku Dèwi Urangrayung kang isih mbakayuné Dèwi Urangayu. Seka jejodhoan iki lair uga wanara putih Trihangga.

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Anoman&oldid=837841"