Mayasura

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Ing mitologi Hindhu, Maya (मय), utawa Mayasura (मयासुर) iku raja agung kang nguwasani ras Asura, Daitya, lan Rakshasa ing donya. Dhéwékè iku arsitek mahir kanggo penduduk ing sangisoring lemah. Dhéwékè uga yasa pura megah ing Indraprastha. Mayasura meguru marang Sukracarya, guruné para daitya lan asura.

Ramayana[besut | besut sumber]

Mayasura iku bapaké Mandodari, garwané Rahwana. Mayasura yasa pura megah ing satengahing guwa. Anoman bareng karo para wanara nemu pura iku ing sajeroning kitab Sundarakanda. Ing tengah-tengahing guwa ana wanadya kang jenengé Sayampraba. Wanadya iku nulungi Anoman lan wanara supaya tekan ing pasisir kidul India.

Mahabharata[besut | besut sumber]

Nalika Pandawa mbuka alas kanggo didadékaké kutha Indraprastha, Kresna ngundang Wiswakarma kanggo ngripta kutha kanthi struktur kang megah. Mayasura tumut ngréwangi pagawéyan iku kanthi yasa balairung gedhé kang dijenengi Mayasabha kanggo Raja Yudistira.

Wiracarita Mahabharata déning Krishna Dwaipayana Wyasa
Para paraga
Dinasti Kuru Paraga liya
Santanu | Gangga | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dretarastra | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madri | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sahadewa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Hidimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krepa | Drona | Aswatama | Ekalawya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janamejaya | Resi Byasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladewa | Drupada | Hidimba | Drestadyumna | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Radha
Topik kagandhèng
Pandawa | Korawa | Hastinapura | Indraprastha | Krajan ing Mahabharata |
Perang ing Kurukshetra | Bhagawad Gita | Krajan Kuru | Silsilah Pandawa lan Korawa