Marica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Marica
Rama mburu Marica kang nyamar dadi kidang.
Rama mburu Marica kang nyamar dadi kidang.
Déwanagari: मारीच
Golongan: Rakshasa
Asal: Hutan Dandaka

Marica (Sanskerta: मारीच; Mārīcha) utawa Kala Marica utawa Ditya Kala Marica iku raseksa, putrané Tataka lan Sunda ing sajeroning wiracarita Ramayana. Dhèwèké manggon ing alas Dandaka lan dadi patihe Rahwana. Simbah kakungé Marica iku yaksa kang aran Suketu, dhèwèké ora nduwé putra banjur nyuwun kanugrahan menyang Déwa Brahma. Brahma mènèhi anugrah yèn Suketu bakalan nduwé putra wadon, nanging ayu lan kuwat. Putri iku dijenengi Tataka, lan nikah karo Sunda. Pasangan iku duwé putra kang jenengé Marica. Amarga Sunda séda kena kutukan Resi Agastya, Tataka lan Marica ngamuk banjur nglarani Resi iku. Sang Resi iku banjur nyumpahi kekarone supaya dadi èlèk lan uripé mangan daging manungsa.

Rerusuh ing wana Dandaka[besut | besut sumber]

Tataka lan Marica urip ing wana Dandaka lan asring gawé rerusuh marang resi-resi kang lagi tapa brata. Nganti tekane Rama lan Lesmana saka Ayodhya saka panjaluke Resi Wiswamitra, Rama matèni Tataka kanthi paser sektine, nanging Marica bisa mlayu lan nyelametake awake. Nalika Wiswamitra nglakoni upacara, Marica gawé rerusuh manèh karo Subahu lan bala-balane. Marica lan bala-balane mabur ing sandhuwure papan kang digunakaké upacara sinambi gawa daging abang lan netesake geteh ing sajen. Ngerti kedadeyan iku Rama lan Lesmana kepengen nyekel Marica lan bala-balane. Nanging Rama ora péngin Marica mati. Banjur Marica bisa dicekel déning Lesmana. Nanging Subahu dipateni déning Rama kanthi pusaka Agni.