Mantara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Sumitra

Mantara.
Jeneng miturut basa
Basa Sangskreta मंथरा; Mantharā'
Jeneng miturut aksara
Dewanagari
aksara Bali
aksara Jawa

Mantara (basa Sanskerta: मंथरा; Mantharā) ya iku kanca uga pelayan pramèswari Kekayi ing wiracarita Ramayana. Awaké bungkuk lan umuré wis kagolong tuwa. Dhèwèké duwé sipat iri lan pinter gawé wong liya susah kanthi cara terselubung. Dhèwèkée ya iku kang nyebabakée Rama diusir menyang alas déning bapaké.

Nalika Dasarata arep nobataké Rama minangka Raja Ayodhya, Mantara ngasut Kekayi supaya ngangkat Bharata minangka raja lan babagan mau bisa diwujudaké, Mantara yakin status Kekayi bakal punjul. Dhèwèké banjur mènèhi alesan kanggo ngyakinaké Kekayi supaya Bharata dadi raja lan pangudiné mau kasil. Sawisé Kekayi meksa Dasarata supaya ngangkat Bharata dadi raja, Dasarata mati amarga lara ati. Satrugna nyoba matèni Mantara kang wis ngasut Kekayi, nanging kabèh mau dicegah déning Rama. Rama ngampuni nyawa Mantara.

Konon Indra ngongkon Mantara ngasut Kekayi supaya Rama dibuwang ing alas, amarga yèn kaya mangkono Rama bakal ketemu marang raksesa Rahwana lan matèni dhèwèké.

Uga delengen[besut | besut sumber]


Cithakan:Ramayana-stub