Surpanaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Surpanaka iku salah siji paraga ing carita Ramayana kang kagolong paraga antagonis. Surpanaka iku adhiné Rahwana kang wujudé wujud raseksa wanita. Surpanaka urip ing Yanasthana, papan wates para raseksa ing Chitrakuta. Jeneng Surpanaka ing basa Sansekerta duwé teges dhèwèké sing duwé kuku dawa lan landhep.

Nalika Surpanaka mlaku liwat alas, dhèwèkéweruh Rama banjur kepincut lan kepéngin rabi. Dhèwèké malih dadi wanita kang ayu rupané banjur nyedhaki Rama lan njaluk dirabi. Rama ora gelem amarga dhèwèkéwis janji ra bakal rabi manèh. Rama banjur ngongkon Supranaka nyedhaki Lesmana sing luwih gantheng. Supranaka banjur nyedhaki lan nggodha Lesmana. Nanging, tresnane ditampik déning Lesmana. Ujare Lesmana dhèwèké ora pantes yèn dhèwèké sesandhingan karo Surpanaka amarga dhèwèké mung abdine Rama.