Jatayu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Jatayu

Jatayu iku paraga saka carita Ramayana, putra saka Aruna lan keponakan Garuda.[1] Jatayu iku awujud manuk sing bisa ngomong kayadene manungsa.[2] Nalika Déwi Sinta diculik déning Rahwana dhéwèké weruh lan mbiyantu nulung Déwi Sinta.[1] Jatayu tarung anglawan Rahwana arep mbébasaké Déwi Sinta.[3] Akhire Jatayu kalah lan ora isa mabur manèh, nanging sadurungé tiba Déwi Sinta nitipaké ali-ali marang Jatayu supaya Rama bisa nggolèki Déwi Sinta.[3] Sawisé Jatayu kalah, Jatayu banjur ketemu Rama lan Laksmana sing lagi nggolèki Dèwi Sinta ing satengahing alas.[4] Sadurunge mati, Jatayu isih bisa nuduhaké ali-ali saka Dèwi Sinta.[3] Rama lan Laksmana nganakaké upacara pemakaman kanggo Jatayu.[5]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b Wayang.2010.Hal44
  2. ^ [1](diunduh tanggal 31 maret 2011)
  3. ^ a b c [2] (diunduh tanggal 4 April 2011)
  4. ^ R. Soetarno AK, Ensiklopedia Wayang, Dahara Prize, cetakan keempat, 1994.
  5. ^ [3](diunduh tanggal 4 april 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jatayu&oldid=1024200"