Dasarata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Dasarata
Dasarata
Dasarata.
Jeneng miturut basa
Basa Sangskreta Daśaratha
Jeneng miturut aksara
Dewanagari दशरथ
aksara Bali
aksara Jawa

Prabu Dasarata (Sanskerta: दशरथ, Daśaratha) iku paraga ing wiracarita Ramayana.[1] Dasarata iku raja ing karajan Kosala, kanthi pusat pamaréntahan ing kutha Ayodya.[2] Angkatan perang kraton Kosala ora pernah kalah ing perang.[1] Dhèwèké iku raja putra Aja, katurunan Ikswaku lan kagolong Raghuwangsa utawa dinasti Surya.[1] Piyambake duwé garwa telu, ya iku Kosalya, Sumitra, lan Kekayi.[3] Saka garwané iku, Prabu Dasarata patutan kang cacahé papat, ya iku Ramawijaya, Lesmana, Barata lan Satruguna.[4]

Nalika Prabu Dasarta isih enom, piyambake paling seneng mbeburu.[3] Piyambake bisa manah kanthi titis mung liwat swarane waé.[3] Ing siji dina Prabu Dasarata lagi "mbeburu" piyambake krungu swara kaya swarane gajah lagi ngombé.[5] Prabu Dasarata banjur ngarahake panah marang swara mau.[5] nanging Prabu Dasarata kaget barang krungu swara manungsa.[5] Piyambake wedi banget,awake ndredeg karo nyedhaki asalé swara mau.[5] Prabu Dasarata kaget ora karuab nalika weruh ana nom-noman kang kena panahe mau.[5] Cah nom mau katon jengkel lan ngomong yèn wong tuwané isih ngenteni dhèwèké.[3] Sadurungé mati, cah nom mau ngongkon Dasarata supaya ngeterake banyu marang wong tuwané kang wus tuwa lan wuta.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c Dasarata (diundhuh tanggal 16 April 2011)
  2. One Earth Media(diunduh tanggal 10 April 2011)
  3. a b c d e Yahoo(diunduh tanggal 10 April 2011)
  4. Purwadi,2007, Mengenal Gambar Tokoh Wayang Purwa, Sukoharjo, CV Cendrawasih>
  5. a b c d e Rajagopalachari, C.2010.Ramayana.Terjemahan Yudhi Murtanto.Jogjakarta:IRCiSoD