Kekayi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kekayi
Dèwi Kekayi
Dèwi Kekayi.
Jeneng miturut basa
Basa Sangskreta Kaikeyī
Jeneng miturut aksara
Dewanagari कैकेयी
aksara Bali
aksara Jawa

Kekayi utawa Kaikeyi (Sanskerta: कैकेयी; Kaikeyī) ya iku putriné Prabu Kékaya, raja nagara Padnapura. Semesthiné, Kekayi putriné Prabu Samresi, raja Wangsa Hehaya. Prabu Samresi nekani pati nalika ing palagan mungsuh Ramaparasu lan Kekayi isih cilik, banjur dirumat lan diangkat anak déning Prabu Kekaya.

Ing wiracarita Ramayana, Kekayi iku garwané Prabu Dasarata. Dhèwèké, garwané kang kaping telu kang dinikahi Prabu Dasarata sawisé garwa loro kang liyané ora saguh nyaosi putra. Nalika Prabu Dasarata nglamar, bapaké Kekayi nggawé prajanjèn karo Prabu Dasarata yèn putra kang dilairaké Kekayi kudu dadi raja. Dasarata nyaguhi panyuwun iku amarga garwa-garwané kang liyané ora saguh nglairaké putra. Nanging sawisé nikah lan omah-omah suwé, Kekayi durung nglairaké putra. Sawisé nglakoni upacara gedhé, pungkasané Kekayi lan garwa kang liyané bisa duwé putra. Kekayi nglairaké putra kang aran Bharata, Satrugna, dan Kawakwa.