Sangkuni

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sangkuni

Sangkuni (: शकुनि ; śakuni) uga karan Harya Suman iku paraga kang duwé sipat antagonis ing carita Wiratacertita Ramayana. Dhèwèké putrané Prabu Keswara, dadi isih seduluran karo Dewi Gendari/Gandari. Ing Mahabharata versi Indhia, Sangkuni karan Shakuni lan dadi raja ing Gandaradésa. Wayang siji iki kondhang licik. Dhèwèké dadi punjering rusak-rusakan ing Astina.

Anak lan bojoné[besut | besut sumber]

Ing pedhalangan, Sengkuni nduwé bojo Dewi Sukesti lan peputra telu:

  1. Arya Antisura
  2. Arya Surabasa
  3. Dewi Antiwati, kang dadi bojoné Udawa.

Lelakoné[besut | besut sumber]

Nalika isih enom, Arya Sangkuni iku gagah lan gantheng. Sawijining dina, dhèwèké krungu kabar yèn ana sayembara ngrebutaké Dewi Kunti. Tekan panggonané, jebul wis bubaran. Kunti wis diboyong déning Pandhu. Sangkuni nesu lan ngajak gelut Pandhu. Sangkuni kalah lan masrahaké adhiné, Dewi Gendari. Gendari banjur dipèk bojo karo Destrarasta. Pandhu mung sawetara wektu dadi raja amarga mati.

Amarga serik, Gendari lan Sangkuni gawé reka daya supaya Pandhawa lunga lan ngrebut Astina. Nalika ana pahargyan ing Krukmandhala, Sangkuni naté ngganggu Kunti saéngga kembené mlorot. Kunti nesu lan sumpah ora arep nganggo kemben nganti bisa kebenan nganggo kulité Sangkuni. Amarga polahé Sangkuni, Pandhawa bisa dibuwang saka kraton.

Ing Bharatayudha, Sangkuni bisa dipatèni Bima. Pengapesané ana ing silit. Kaya kang dadi penjaluké ibuné, Sangkuni dikuliti lan diaturké marang Kunti.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Wiracarita Mahabharata déning Krishna Dwaipayana Wyasa
Para paraga
Dinasti Kuru Paraga liya
Santanu | Gangga | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dretarastra | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madri | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sahadewa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Hidimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krepa | Drona | Aswatama | Ekalawya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janamejaya | Resi Byasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladewa | Drupada | Hidimba | Drestadyumna | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Radha
Topik kagandhèng
Pandawa | Korawa | Hastinapura | Indraprastha | Krajan ing Mahabharata |
Perang ing Kurukshetra | Bhagawad Gita | Krajan Kuru | Silsilah Pandawa lan Korawa