Janaméjaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Janamejaya)
Jump to navigation Jump to search
Raja Janaméjaya
Raja Janamejaya kaliyan para penasehat
Janamejaya kaliyan saduluripun

Wonten salebeting wiracarita Mahabharata, Janamejaya (Sansekerta: जनमेजय; Janaméjaya) inggih punika raja saking Karajan Kuru, ingkang pusat pamarintahanipun kanthi nama Hastinapura[1]. Panjenenganipun putra saking Maharaja Parikesit, ugi buyut Arjuna[1]. Saduluripun Janamejaya wonten tiga, kados ta Srutasena, Bimasena kaliyan Ugrasena[2]. Janamejaya punika gadhah kalih putra, inggih punika Shataaneek dan Shankukarn[2].

Panjenengapun dipundadosaken raja wiwit taksih nem, amargi ramanipun séda dipuncakot Naga Taksaka[1]. Nalika Janamejaya mangertosi manawi ramanipun séda déning naga Taksaka, lajeng panjenenganipun Yagya ingkang dipunwastani Sarp Yagya (Snake Yagya)[2]. Wonten ing Yagya punika, Janamejaya mutusaken badhé ngorbanaken sadaya naga, ugi kaliyan Taksaka. Salajengipun Yagya-nipun dipunwiwiti, Aahuti dipunaturaken kanggé dhawuhi naga, alit-ageng, sepuh-nem, jaler-èstri, para naga lajeng dhawah wonten salebeting geni[2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c [1], Dipun undhuh 23 September 2012.
  2. ^ a b c d [2], dipunundhuh 27 Oktober 2012.
Wiracarita Mahabharata déning Krishna Dwaipayana Wyasa
Para paraga
Dinasti Kuru Paraga liya
Santanu | Gangga | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dretarastra | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madri | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sahadewa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Hidimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krepa | Drona | Aswatama | Ekalawya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janamejaya | Resi Byasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladewa | Drupada | Hidimba | Drestadyumna | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Radha
Topik kagandhèng
Pandawa | Korawa | Hastinapura | Indraprastha | Krajan ing Mahabharata |
Perang ing Kurukshetra | Bhagawad Gita | Krajan Kuru | Silsilah Pandawa lan Korawa