Widura

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Widura
Widura salah sijiné tokoh protagonis ing wiracarita Mahabarata
Widura salah sijiné tokoh protagonis ing wiracarita Mahabarata
Déwanagari: विदुर
Éjaan Sanskerta: Vidura
Jeneng liya: Yamawidura
Asal: Hastinapura, Karajan Kuru

Widura (Dewanagari: विदुर,IASTVidura, विदुर) ya iku salah sijiné tokoh protagonis sajeroning wiracarita Mahabharata. Widura iku adhik kuwaloné Pandu lan Dretarasta awit duwé bapak padha nanging ibu kang béda.[1] Bapaké Widura jenengé Resi Kresna Dwipayana Wyasa utawa Resi Byasa (Abyasa), nanging ibuné ya iku wong wadon saka kasta sudra.[1] Widura ora mèlu perang ing medan perang ing Kurukshetra, ya iku perang antarané Pandawa lan Korawa, putuné dhéwé.[1]

Lair[besut | besut sumber]

Ing kitab kang sepisanan Mahabharata, ya iku Adiparwa, dicritakaké yèn nalika Ambalika dikongkon kanggo ngadhep Resi Byasa kanggo éntuk katurunan, Ambalika malah wedi karo raine resi.[2] Kanggo Nuruti panjaluké maratuwané kang jenengé Satyawati, Ambalika ngirim salah sawijiné babu kanggo nemoni Resi Byasa dhéwékan ing kamar.[2] Babu iki ngladéni resi kanthi apik saéngga resi wicara yèn mengko anak kang dilairaké saka guwa garba babu iki bakal duwé solah bawa kang prasaja.[2] Resi Byasa nerangaké yèn anak kang bakal dilairaké babu iki jelmaan saka Déwa Dharma.[2] Nanging siji kang nggawé Satyawati kuciwa, ya iku anak kang bakal dilairaké ora saka katurunan mantuné nanging saka katurunan babu saka kasta sudra.[2]

Nalika isih enom Widura sinau kanthi dibimbing karo Bisma bareng karo seduluré kang cacahé loro.[2] Miturut Mahabharata, Widura paling duwé kawicaksanan tinimbang sadulur-seduluré.[2] Widura sinau dadi mantri raja, déné Pandu diangkat dadi panglima perang lan Dretarastra dipilih dadi putra makutha.[2] Awit Dretarastra wuta, Pandu nggantékaké lan dadi pamimpin nggenteni Dretarastra, nanging Widura dadi penasihat raja lan ngancani Dretarastra.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c books.google.co.id(dipunundhuh tanggal 17 Juli 2011)
  2. a b c d e f g h i Mahabharata Online mahabharataonline.com(dipunundhuh tanggal 17 Juli 2011)
Wiracarita Mahabharata déning Krishna Dwaipayana Wyasa
Para paraga
Dinasti Kuru Paraga liya
Santanu | Gangga | Bisma | Satyawati | Citrānggada | Wicitrawirya | Ambika | Ambalika | Widura | Dretarastra | Gandari | Sangkuni | Subadra | Pandu | Kunti | Madri | Yudistira | Bima | Arjuna | Nakula | Sahadewa | Duryodana | Dursasana | Yuyutsu | Dursala | Drupadi | Hidimbi | Gatotkaca | Ahilawati | Utara | Ulupi | Citrānggadā Amba | Barbarika | Babruwahana | Irawan | Abimanyu | Parikesit | Wirata | Kicaka | Krepa | Drona | Aswatama | Ekalawya | Kertawarma | Jarasanda | Satyaki | Mayasura | Durwasa | Sanjaya | Janamejaya | Resi Byasa | Karna | Jayadrata | Kresna | Baladewa | Drupada | Hidimba | Drestadyumna | Burisrawa | Salya | Adirata | Srikandi | Radha
Topik kagandhèng
Pandawa | Korawa | Hastinapura | Indraprastha | Krajan ing Mahabharata |
Perang ing Kurukshetra | Bhagawad Gita | Krajan Kuru | Silsilah Pandawa lan Korawa