Adiparwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Adiparwa iku kitab pratama wiracarita Mahabharata. Ing kéné dicritakaké kepriyé prabu Pariksit utawa Parikesit atakon marang bagawan Janamejaya bab misuwuring leluhuré sampéyan dalem. Banjur bagawan Janamejaya sing isih trah bagawan Byasa nyaritakaké. Kayata Mahabarata lan Ramayana kitab iki dadi sumber utama kawruh bab sendratari lan lelagon. Ing taun 990-1016, Ratu Dharmawangsa Teguh Anantawikramottunggadéwa paring titah kanggo mertalaké lan nyadhur carita Mahabarata menyang basa Jawa kuna.[1] Kitab iki sejatiné bab pambuka Mahabarata kang ngemot rong bagian utama. Ing bagéyan sepisan isiné kurban Ratu Janamejaya.[2] Sabanjuré ing bagéyan kapindho nyaritaké bab pandawa lan kurawa.[1][2]

Ing Adiparwa carita-carita kang diemot ya iku:

  1. Sarpayajña utawa upacara korban ula
  2. Pamuteran ksirarnawa utawa samudra susu kanggo golèk amreta
  3. Sejarah purwané leluhuré para Pandhawa
  4. Mangsa timuré para Pandhawa

Carita-carita iki kabèh diayam awujud carita bingké.


 
Wiracarita Mahābhārata
Para Pandawa Lima

Daftar Kitab: | Adiparwa | Sabhaparwa | Wanaparwa | Wirataparwa | Udyogaparwa | Bhismaparwa | Dronaparwa | Karnaparwa | Salyaparwa | Sauptikaparwa | Striparwa | Santiparwa | Anusasanaparwa | Aswamedikaparwa | Asramawasikaparwa | Mosalaparwa | Prasthanikaparwa | Swargarohanaparwa |
Paraga wigati: Pandhawa | Korawa |
Artikel kagandhèng: Astadasaparwa | Bhagawad Gita | Bharatayuddha |

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b P.E.J. Ferdinandus (2012). Alat Musik Jawa Kuno. Yogyakarta: Mahardhika. ISBN 979-95978-43-4 Check |isbn= value (help). 
  2. ^ a b Zoetmulder (1985). Kalangwan Sastra Jawa Kuna Selayang Pandang. Yogyakarta: Djambaran. 


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adiparwa&oldid=1074172"