Bapak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bapak lan anak

Bapak minangka wong tuwa lanang saka bocah. Kejabi ikatan bapak saka bapak marang anak, bapak uga duwe hubungan wong tuwa, hukum, lan sosial karo bocah sing duwe hak lan kewajiban tartamtu. Bapak angkat yaiku pria sing wis dadi wong tuwa bocah liwat proses adopsi legal. Bapak biologis minangka penyumbang genetik lanang kanggo nggawe bayi, liwat hubungan seksual (cumbana) utawa sumbangan sperma. Bapak biologis bisa uga duwe kewajiban ukum kanggo bocah sing ora dikatutake, kayata kewajiban dhukungan moneter. Bapak putative yaiku wong sing hubungan biologis karo bocah kasebut dituduh nanging durung mantep. Bapak tiri yaiku putra sing dadi garwane ibune lan bisa dadi unit kulawarga, nanging umume ora duwe hak lan tanggung jawab wong tuwa sing ana gandhengane karo bocah kasebut.

Kata sifat "bapak" nuduhake bapak lan komparatif kanggo "ibu" kanggo ibu. Tembung kriya "dadi bapak" tegese nglairake utawa nyipta bocah sing uga asale tembung "bapak". Bapak biologis nemtokake jinis anake liwat sel sperma sing ngemot kromosom X (wanita), utawa kromosom Y (lanang).[1] Istilah katresnan sing gegandhengan yaiku bapak (dada, bapak), baba, papa, pappa, papasita, (pa, pap) lan pop. Model peran lanang sing bisa digoleki bocah-bocah kadang diarani tokoh bapak.

Sebutan Bapak nang tlatah Indonesia[besut | besut sumber]

  • Ebes
  • Babe
  • Rama
  • Bapa

Delengan ugā[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. HUMAN GENETICS, MENDELIAN INHERITANCE retrieved 25 February 2012