Bayi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bayi

Bayi inggih menika manungsa ingkang nembe mawon miyos ngantos yuswa 12 sasi, ananaing boten wonten watesan pasti. Miturut Psikologi, Bayi inggih menika periode parkembangan antawisipun miyos ngantos 18 utawi 24 sasi. Masa bayi inggih menika masa ingkang gumantung sanget kaliyan tiyang dhewasa. Kathah kagiyatan psikologis ingkang kadadosan minangka wiwitan kadasta basa, pamikiran simbolis, koordinasi sensorimotor, saha gladhen sosiyal. Wonten ing masa menika bayi kaperang dados kalih, kapejahan neonatal ( kapejahan ing 27 dinten sepindha miyos, saha post-neonatal (sasampunipun 27 dinten). Bayi dipun paringi panganan lumantar susu industri kusus. Bayi kagungan pamikiran nyedot, ingkang damel piyambakipun saged nyedot susu saking Prembayun. Menawi ibu mboten saged nyosoni, saged dipun gantos kanthi formula bayi ingkang biyasa dipun ginakaken wonten ing nagari kulon. Ing nagari sanés wonten jasa sewa perawat basah(wet nurse) kanggé nyosoni bayi kasebut. Bayi mboten saged ngatur pambuangan kotoranipun, pramila dipun ginakaken popok. Popok ingkang dipun ginakaken bayi saged awujud popok saking jarit biyasa utawi popok ingkang sekali ageman (diapers). Sakmenika popok sekali ageman asring dipun ginakaken amargi praktis ugi mboten ngrepotaken, ananging wonten prekawis saking popok sekali ageman inggih menika prekawis ruam popok. Kulit bayi ingkang sensitif asring katutup saha éwed ambékan saéngga mungkinaken kawontenanipun perkawis ruam saha iritasi kulit bayi. Menawi mboten dipun tangani nyebabaken peradangan kulit bayi saha infeksi.[1]

Urutan perkembanganipun fisik bayi saderengipun saged mlampah:[sunting | sunting sumber]

  • milai jumeneng saking kahanan lenggah kanthi cepengan wonten ing meja utawi kursi (biyasanipun yuswa 9 sasian)
  • milai gladhen nekuk jengkunipun (yuswa 10 sasian)
  • milai gladhen lenggah saking kahanan jumeneng (yuswa 10 sasian)
  • milai mlampah rémbétan, kanthi cepengan piranti griya (yuswa 11 sasian)
  • milai mlampah saha pindhah saking satunggal piranti dhateng piranti sanés nyambi cepengan (yuswa 12 sasian).[2]

Faktor-faktor Panyebab awrat Bayi kirang limrah[sunting | sunting sumber]

  • Faktor Ibu

Salah satunggaling faktor menika kekirangan gizi, rikala nggarbani Ibu kedah nyukupi asupan gizi supados janin kajaga kasarasanipun. Sanésipun, faktor usia ibu ugi gegayutan kaliyan awratipun janin. Ibu ingkang usia remajasaha usia inggilipun 40 taun biyasanipun ukuran bayi menika langkung andhap.[1]

  • Faktor Nggarbani
    • Komplikasi Hamil
      • Pre-eklampsia/ Eklampsia. [1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)Sakilas babagan Bayi (dipun unduh 10 nopember 2012)
  2. ^ (id)Urutan perkembanganipun fisik bayi saderengipun saged mlampah (dipun unduh 10 nopember 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bayi&oldid=835493"