Kurusetra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kurusetra.jpg

Kurusetra utawa Kurukshetra (Hindi: कुरुक्षेत्र; Kurukṣetra Ngenani wuni iki rungokna ) ya iku distrik ana ing nagara bagean Haryana, India Lor.[1] Wewengkon iki misuwur ana ing kalangan umat Hindhu dadi panggon sentral ana ing wiracarita Mahabharata, ya iku perang gedhé antarané Kurawa lan Pandhawa.[1]

Ètimologi[besut | besut sumber]

Tembung Kurukshetra duwé teges "Lapangan Kuru". Ana ing basa Indonésia uga sok ditegesi dadi "Medan Kuru".[1] Dijenengi Kurukshetra ya iku kanggo ngormati Wangsa Kuru, amarga miturut legenda, tanah iku dadi suci amarga jasa saka salah siji raja kang jenenge Kuru.[1]

Legenda[besut | besut sumber]

Kisah ngenani Raja Kuru kang nyucike sawijining lapangan kanggo didadike tanah kang suci bisa disimak ana ing kitab Wamanapurana, lan dihubungake karo sajarah Kurukshetra.[2] Sajarah Kurukshetra dihubungake uga karo kahanan suku Kuru, kang sok nglakokaké persembahyangan ana ing pinggir Kali Saraswati lan Drishadvati, kali kekaron mau ngalir ana ing wewengkon Kurukshetra.[1] Kurukshetra kang ana ing wiracarita Mahabharata.[2] Ana ing kisah iki, Kurukshetra digunakke dadi medan perang nalika para keturunan Kuru (Korawa) rebutan kakuwasan karo para seduluré Pandhawa.[2] Sawisé kadadéan sadawane 18 dina, pertempuran dimenangake para Pandhawa.[2] Sapérangan kilomèter saka Kurukshetra ana sawijining désa kang jenenge Amin.[2] Ing désa iki ana paninggalan sawijining bètèng kang diyakini dadi bètèng Abimanyu, salah siji ksatriya Pandhawa, nalika jaman perang ing Kurukshetra.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]