Kurusetra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Kurusetra.jpg

Kurusetra utawa Kurukshetra (Hindi: कुरुक्षेत्र; Kurukṣetra Swara rungokna) ya iku distrik ana ing nagara bagean Haryana, India Lor.[1] Wewengkon iki misuwur ana ing kalangan umat Hindu dadi panggon sentral ana ing wiracarita Mahabharata, ya iku perang gedhe antarane Kurawa lan Pandhawa.[1]

Etimologi[sunting | besut sumber]

Tembung Kurukshetra duwé teges "Lapangan Kuru". Ana ing basa Indonésia uga sering ditegesi dadi "Medan Kuru".[1] Dijenengi Kurukshetra ya iku kanggo ngormati Wangsa Kuru, merga miturut legenda, tanah iku dadi suci merga jasa saka salah siji raja kang jenenge Kuru.[1]

Legenda[sunting | besut sumber]

Kisah ngenani Raja Kuru kang nyucike sawijining lapangan kanggo didadike tanah kang suci bisa disimak ana ing kitab Wamanapurana, lan dihubungake karo sejarah Kurukshetra.[2] Sejarah Kurukshetra dihubungake uga karo kahanan suku Kuru, kang sering nglakokake persembahyangan ana ing pinggir Kali Saraswati lan Drishadvati, kali kekaron mau ngalir ana ing wewengkon Kurukshetra.[1] Kurukshetra kang ana ing wiracarita Mahabharata.[2] Ana ing kisah iki, Kurukshetra digunakke dadi medan perang nalika para keturunan Kuru (Korawa) rebutan kakuwasan karo para sedulure Pandhawa.[2] Sawise kadaden sadawane 18 dina, pertempuran dimenangake para Pandhawa.[2] Saperangan kilometer saka Kurukshetra ana sawijining désa kang jenenge Amin.[2] Ing désa iki ana paninggalan sawijining benteng kang diyakini dadi benteng Abimanyu, salah siji ksatriya Pandhawa, nalika jaman perang ing Kurukshetra.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kurusetra&oldid=1029250"