Menyang kontèn

Kali Saraswati

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Gambar kang dijupuk déning satelit NASA lan nuduhaké mantan kali kang ana ing nagara pérangan Gujarat, India.

Kali Saraswatī ya iku kali kang ana ing kitab suci Hindhu, Weda.[1] Ana ing basa Sansekerta saras kang tegesé siji tlaga utawa genangan banyu lan watī (saka wntī, wujud tingkat nol sufiks -want) kang tegesé wanita kang duwé.[1] Miturut kitab Rgweda, Saraswati ya iku kang gedhé dhéwé lan paling wigati saka kali suci kang cacahé ana pitu.[1] Kali iki wis diidentifikasikake karo karo kali-kali kang ana utmane ya iku kali Ghaggar-Hakra ana ing India lan Pakistan lang alirane diterusake menyang kali Raini Nala.[2] Usul liyané ya iku Kali Helmand ana ing Afganistan, kang dhisike duwé jeneng kali Harahvaiti.[2] Jeneng "Sarasvati" asalé saka basa Avesta.[2] Kali kang ana ing Afghanistan iki ngalir menyang siji tlaga cilik kang ana ing dataran dhuwur Iran, lan ora padha karo kang digambarake ana ing Rgweda ngenani kali kang ngalir menyang sagara.[2] Saliyané iku uga ana siji kali liyané ing Iran kang dijenengi karo jeneng kang padha.[2] Fotografi satelit kang nuduhaké wis tau ana kali kang gedhé ana ing kulon sagara India[2]. Muara kali iki ambané antara telu nganti tekan sepuluh kilomèter.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c "The Rediscovery of the Sarasvati River by David Frawley". Diarsip saka sing asli ing 2005-03-16. Dibukak ing 2011-09-09.
  2. a b c d e f g "Sarasvati-Sindhu civilization and Sarasvati River". Diarsip saka sing asli ing 2007-01-01. Dibukak ing 2011-09-09.