Lembu Andini

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Sang lembu Nandini kang dititihi déning Bathara Guru.

Lembu Andini utawa Nandini (Sansekerta: नन्‍दिनी, "kang nyenengké") iku sapi kang jinisé wadon lan anaké Jin ingkang asmane Patanam. Karana tékad kepéngèn nguasani, dhewèké nglakoni tapa brata supaya olèh kadigdayan. Lembu Andini uga dipuja-puja déning kang ndunungi saubengé, wong-wong pada nganggep manawa Lembu Andini iku déwa, semana uga Bathara Guru. Sabanjuré lembu Andini bisa dikalahaké lan didadèkaké tumpakan kang ora bisa ucul utawa uwal saka Bathara Guru. Naging Lembu Andini kudu nggolèk dalan lan kasempatan kanggo mbales lara atiné karo Bathara Guru. Pinuju sawijining dina Bathara Guru kasil diadu karo pramèswariné. Swasana dadi rusuh lan Bathara Guru perang karo pramèswariné, lan bisa dikalahaké. Bathara Guru wusanané banjur ngerti sebab musabab paprangan mau yakuwi saka pokal pratingkahé Lembu Andini,mula banjur disumpah supaya dadi kluwung.

Uga delengen[besut | besut sumber]