Métabolisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Santorio Santorio (1561-1636) diyakini dadi sing pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.

Métabolisme minangka modhifikasi senyawa kimia kanthi biokimia ing sajeroning organisme lan sèl. Metabolisme nyakup sintesis (anabolisme) lan panguraian (katabolisme) molekul organik komplèks. Metabolisme racaké dumadi saka tahapan-tahapan sing nglibataké enzim, sing dikenal uga minangka jalur metabolisme. Metabolisme total arupa kabèh prosès biokimia ing sajeroning organisme. Metabolisme sèl nyakup kabèh prosès kimia sajeroning sèl. Tanpa metabolisme, makluk urip ora bakal bisa tahan urip.

Produk metabolisme disebut metabolit. Cawang biologi sing nyinaoni komposisi metabolit kanthi sakabèhané sajeroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji pérangan awak dijenengaké metabolomika.

Jalur metabolisme[besut | besut sumber]

Jalur-jalur metabolisme wigati nyakup:

Jalur umum[besut | besut sumber]

Katabolisme[besut | besut sumber]

Jalur katabolisme sing ngurai molekul komplèks dadi senyawa prasaja nyakup:

Anabolisme[besut | besut sumber]

Jalur anabolisme sing mbentuk senyawa-senyawa saka prekursor prasaja nyakup:

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]