Meiosis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Prosès dalam meiosis

Mèiosia inggih punika prosès pémbélahan Sèl ing pundi jumlah Kromosom per sèl, dipunbélah dados kalih. DNA ing salèbéting sel asli dipunduplikasiakén selama pintén-pintén fasé saking siklus sél. Mèiosis misahkan kromosom lajéng dipunreplikasiaken dados sékawan gamet haploid utawi spora. Ménawi ngasilaken gamèt, sèl-sèl punika kédah aman selama pémbuahan kanggé dhamél sèl diploid Ènggal utawi zigot. Ing tanduran meiosis ngasilaken spora ingkang ngasilaken pembentukan sel-sel haploid. Tahapan ingkang gegayutan kaliyan meiosis inggih punika, Meiosis 1, Profase 1, Mètafasé 1, Anafasé, Tèlofasé 1 saha Mèiosis 11. Meiosis dipunbetahaken kanggé produksi sèksual lan kadadosan sadaya Èukariota ingkang mroduksi kanthi sèksual. Meiosis boten kadadosan ing salebeting Archaea utawi bakteri amergi meiosis mroduksi kanthi aseksual nglampahi prosès pembelahan biner. Jinis pembelahan sel ngelibataken sel telur lan sperma, ing gamet, kaliyan sel berisi kalih salinan saking saben kromosom, satunggal saking ibu ing sanèsipun saking rama, ing giliranipun ngasilaken sekawan sel gamet.[1](dipununduh Tanggal 7 Oktober 2012) Meiosis inggih punika pengurangan jumlah kromosom dados separuh saéngga sel anak ingkang madhek piyambak namung ngandung setengah jumlah kromosom ingkang kanthi karaktaristik gadhah suatu jinis kéwan, sel-sel ingkang ngandung separuh jumlah kromosom inggih punika sel kelamin utawi spermatozoa lan ovum.[2](dipununduh tanggal 7 Oktober 2012) meiosis inggih punika tipe mirunggan saking pembelahan nukleus ingkang nglampahi pemisahan saben kromosom homolog dados gamet. Manawi meiosis ngasilaken sel anak ingkang identik kaliyan indukipun, mila meiosis ngasilaken sel anak kaliyan jumlah kromosom. [3](dipununduh Tanggal 7 Oktober 2012)

Pembelahan Meiosis[besut | besut sumber]

1. Meiosis I Sakserengipun meiosis, nglampahi interfase, Interfase 1 ing meiosis 1 sami kaliyan interfase ing mitosis, ya iku kadadosan sintesis lan replikasi DNA sarta kadadosan wujud protein-protein ingkang mupangat kanggé tahap-tahaping meiosis 1 inggih punika: 2. Profase I Profase 1 ing salebeting meiosis ngasilaken wekdal ingkang lami dipunbandingaken kaliyan profase ing mitosis. Profase 1 punika saged kaleksanan pinten-pinten minggu lan wulan. Profase 1 kapérang dados pinten-pinten: a. Leptoten Ing tahap punika kromosom katingal kados benag-benang dawa, saéngga saben kromosom dèrèng dipuntepangi kanthi gamblang. Benang-benang kromosom ingkang alus mau dipunwastani kromonema. Ing fase punika, struktur kromosom saged katingal luwih gamblang inggih punika kromomer. kromomer inggih punika penebalan ingkang kadadosan ing pinten-pinten pérangan kromosom ing tampak kados manik-manik. b. Zigoten Ing fase punika kadadosan berpasangan antawis kromosom ing homolog, saéngga alel-alel badhé berhadapan panggènan boten tebih kados leptoten. Prosès saling berpasangan antawis kromosom homolog dipunsebat Sinapsis. c. Pakiten Benang-benang kromosom katingal gamblang berpasangan sarta sinapsis antawis kromosom homolog luwih cerak lan sampurna d. Diploten Fase punika dipuntandai kaliyan dipunwiwiti misahipun kromatid kromatid ingkang kadadosan berpasangan kanthi bivalen. Pemisahan ingkang kuat kadadosan ing pérangan sentromer. e. Diakinesis Frase punika frase ingkang pungkasan ing Profase 11 meiosis. Kromosom-kromosom nglampahi kondensasi maksimum lan kiasma luwih gamblang. Ing fase punika nukleolus lan membran nukleus ical, lan benang-benang gelendong sampun bentuk. 3. Metafase I Kromosom-kromosom panggènipun ing tengah-tengah sel, ya iku ing babagan equator saking sel, anangin wonten bèntenipun antawisipun metafase 1 meiosis kaliyan metafase mitosis. Ing metafase mitosis, ing babagan equator inggih punika kromosom tunggal. Manawi metafase 1 meiosis, ing babagan equator inggih punika pasangan-pasangan kromosom homolog saéngga metafase 1 meiosis kadadosan pembelahan sentrmer. 4. Anafase I Anafase 1 meiosis dipunwiwiti manawi kromosom gerak ing kutub berlawanan. Saben kromosomsaking kromosom homolog bergerak ing kutub berlawanan. Saben kutub nerima setengan jumlah kromosom ingkang wonten. Pramila ing fase punika dipunwiwiti kadadosan reduksi kromosom. 5. Telofase I Ing saben nukleus ing énggal wonten kalih kromosom ingkang haploid saking sekawan kromatid. Pramila nandakaken reduksi jumlah kromosom taksih dèrèng sampurna. Manawi badhé nyapai reduksi ingkang sampurna, mila kedah butuhaken pembelahan meiosis II.[4](dipununduh Tanggal 7 Oktober 2012).

Cathetan suku[besut | besut sumber]