Wong Tajik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Suku Tajik)
Tajiks
Tashkorgan Tajik.jpg
Gunggung cacah jiwa
(41,028 (China))
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Taxkorgan Tajik Autonomous County
Basa
Sarikoli, Wakhi
Agama
Ismailism
Golongan ètnik magepokan
Iranian peoples

Suku Tajik iku suku kang urip ing Républik Rakyat Cina. Ing pérangan wétan kutha Pamir, Xinjiang kang dadi pintu gerbang mlebu ing China ing panggonan sakulone Taxkorgan Tajik Autonomous Country kutha kang dibangun wiwit taun 1950-an. Panggonan iki wis dipanggoni suku Tajik wiwit biyèn. Akeh-akèhé 41.028 Suku Tajik manggon ing sajeroning masarakat kang kompak ing Taxkorgan, lan ing Xinjiang kidul, uga kalebu Shache, Zepu, Yecheng lan Pishan. Saliyané suku Tajik ing Taxkorgan, urip bebarengan karo Suku Uygurs, Kirgizs, Xibes lan Hans.[1][2]

Wiwit dhisik, wong suku Tajik uripé ing padang rumput kanthi cara angon, lan bercocog tanam. Ing musim semi, Suku Tajik nandur jelai gandum, kacang-kacangan, lan tanduran kang bisa tahan nalika musim dingin. Wong suku Tajik angon kéwan ternak nalika musim panas, golèk suket, panen ing musim palastra, lan banjur thengok-thengok ing omah nalika musim dingin, uripé uga nomaden.

Wong lanang lan wadon migunakaké kaus sikil kang dawa, sepatu bot kulit wedhus kang lembut lan dawa kanthi sol kulit yak, lan entheng lan bisa tahan suwi, mathuk kanggo mlaku-mlaku ing gunung. Para angon kéwan ternak suku Tajik seneng dhahar mentega, susu asam, lan produk susu liyané. Kaum iki ora dhahar daging babi.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]