Wong Tatar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Suku Tatar)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bangsa Tatar
(Tatarlar / Татарлар)
Dinara SafinaŞihabetdin Märcani
AlsouMintimer Shaimiev
Ğabdulla TuqayCharles Bronson
Gunggung cacah jiwa
10,000,000 [1]
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Rusia5.554.601[1]
 Uzbekistan1.250.000[2]
 Kazakhstan400.000
 Ukraina350.000
 Tajikistan200.000[3]
Cithakan:Country data Kirgizstan140.000[4]
 Turkmenistan60.000[5]
 Azerbaijan30.000[6]
 Rumeni23.000[7]
 Belarus15.000[8]
Cithakan:Country data Amérikah Sarékat10.000[9]
 Cina8.000[10]
 Finlan800[11]
 Georgia4.000[12]
 Moldova3.500[13]
 Polen3.000
 Litowen3.000[14]
 Latvia3.000[15]
 Estonia2.500[16]
Basa
Tatar, Rusia, Karaim
Agama
Mayoritas Islam Sunni dan Ortodoks

Suku Tatar iku suku kang ana ing Républik Rakyat Cina.[2] Suku iki uripé ana ing provinsi Qinghai, Papan Otonomi Xinjiang.[2] Warga suku Tatar migunakaké basa Uighur lan basa Uzbek. Lumrahé warga Tatar iku agamané Islam.[2] Suku iki keturunan saka Turkmenistan nalika abad angka 13.[2] Miturut carita, suku iki mlayu saka Rusia nalika abad angka 19. Uripe warga suku Tatar iku ing babagan tani lan ngopeni kéwan.[2][3]

Ana carita yèn Suku Tatar iku asalé saka Dinasti Tang (618-907), nalika suku Tatar dikuwasani déning Turki nomaden Khan ing Cina lor.[3] Sawisé Turki rada mundur, suku Tatar maju.[3] Jeneng suku Tatar kanggo suku-suku ing laladan lor sawisé Dinasti Tang. Nalika iku Mongol njajah anjur bisa nguwasai laladane suku Tatar.[3] Banjur Mongol ngalih mangulon, lan akèh wong Asia Tengah lan Éropah kang njenengi Tatar.[3]

Suku Tatar kang sugih amarga warisan dadi dodolan. Nanging kang dadi wong iyasa dadi tikang ngiku kéwan.[3] Ana uga wong Suku Tatar kang ngasilaké kerajinan tangan, kaya ta nyulam, lan njahit.[3]

Wiwit taun 1949, suku Tatar wis bisa duwé hak pulitik ing Xinjiang.[3] Suku Tatar uga duwé wakil ing Konggrès Rakyat Nasional.[3] Wiwit iku wong saka suku Tatar wis maju lan ana sing kerja ing indhustri.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]