Fujian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
福建省
Propinsi Fújiàn

Cekakan: 闽 (pinyin: Mǐn)
Fujian ditandai di peta ini
Asal jeneng 福 fú - Fuzhou
建 jiàn - Jian'ou
Tipe administrasi Propinsi
Ibu kutha Fuzhou
Kutha paling gedhé Fuzhou
Sekretaris PKT Sun Chunlan
Gubernur Huang Xiaojing
Wilayah 121.400 km² (ke-23)
Populasi (Tahun)
 - Kepadatan
36.400.000 (ke-18)
291/km² (ke-15)
PDB (2003)
 - per kapita
CNY 1.194 milyar (ke-12)
CNY 33.368 (ke-7)
Suku-suku utama (2000) Han - 98%
She - 1%
Hui - 0,3%
Gunggung kutha 9
Gunggung kabupatèn 851
Gunggung kecamatan
(31 Desember 2004)
11041
ISO 3166-2 CN-35
Situs web resmi:
http://www.fujian.gov.cn
(Hanzi sederhana)

-1Data resmi pamaréntah. Quemoy dianggap sebagai kota setingkat kacamatan dan Matsu sebagai désa (乡 xiāng).

Fujian (basa Tionghoa: 福建; pinyin: Fújiàn; Wade-Giles: Fu-chien; Postal System Pinyin: Fukien, Foukien; alihaksara lokal Hokkien dari basa Hokkien: Hok-kiàn) ya iku sawijine propinsi ing pesisir kidul Républik Rakyat Cina. Fujian berbatesan karo Zhejiang ing lor, Jiangxi ing kulon, lan Guangdong ing kidul. Taiwan ana ing sebelah wetan, ing seberang Selat Taiwan.

Jengen "Fujian" saka gabungan jengen Fuzhou lan Jian'ou, 2 kota ing Fujian. Jengen iki mulai digunaake ing masa Dinasti Tang.

Sebagian gedhe teka Fujian dikuasai Républik Rakyat Cina nanging Kepulauan Quemoy (Hokkien: 金門 Kim-muey) lan Kepulauan Matsu ana ing bawahe kekuasaan Républik Cina sing berpusat ing Taiwan. Karena kui, miturut de facto ana 2 propinsi sing jenenge padha.

Fuzhou ya iku kutha krajan Fujian ing ngisor administrasi Cina, Quemoy ya iku kutha krajan Fujian ing ngisor administrasi Taiwan. Jumlah penduduk Fujian (Cina) ya iku 34.660.000 ing taun 2002.

Pembagian Administratif[besut | besut sumber]

Propinsi Fujian dibagi dadi pira-pira kota sing setingkat karo prefektur sing masing masing dibagi meneh ing pira-pira kabupatèn/county

Quemoy dan Matsu[besut | besut sumber]

Sakbare kekalahane ing Perang Saudara Cina taun 1949, Républik Cina mundur reng Taiwan. Semenjak kui, pamaréntah komunis ing Cina wis menguasai hampir sekabihe propinsi Fujian, sementara Républik Cina menguasai Quemoy lan Matsu.

Kepulauan Quemoy lan Matsu nduwèni luas 182,66 km² lan jumlah penduduk 71.000 jiwa (2001).

Fujian dan Tionghoa-Indonésia[besut | besut sumber]

Mayoritas suku Tionghoa ing Indonésia bisa menelusuri silsilah keluargane marang laladan-laladan ing pesisir propinsi ini.

Ningali Uga[besut | besut sumber]

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Propinsi RRC

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fujian&oldid=1052688"