Fujian

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Provinsi Fújiàn

福建省
Cekakan: 闽 (pinyin: Mǐn)
Fujian ditandai di peta ini
Asal jeneng 福 fú - Fuzhou
建 jiàn - Jian'ou
Tipe administrasi Provinsi
Ibu kutha Fuzhou
Kutha paling gedhé Fuzhou
Sekretaris PKT Sun Chunlan
Gubernur Huang Xiaojing
Wilayah 121.400 km² (ke-23)
Populasi (Tahun)
 - Kepadatan
36.400.000 (ke-18)
291/km² (ke-15)
PDB (2003)
 - per kapita
CNY 1.194 milyar (ke-12)
CNY 33.368 (ke-7)
Suku-suku utama (2000) Han - 98%
She - 1%
Hui - 0,3%
Gunggung kutha 9
Gunggung kabupatèn 851
Gunggung kecamatan
(31 Desember 2004)
11041
ISO 3166-2 CN-35
Situs web resmi:
http://www.fujian.gov.cn
(Hanzi prasaja)

-1Data resmi pamaréntah. Quemoy dianggap sebagai kutha setingkat kacamatan dan Matsu sebagai désa (乡 xiāng).

Fujian (basa Tionghoa: 福建; pinyin: Fújiàn; Wade-Giles: Fu-chien; Postal System Pinyin: Fukien, Foukien; alihaksara lokal Hokkien dari basa Hokkien: Hok-kiàn) ya iku sawijiné provinsi ing pasisir kidul Républik Rakyat Cina. Fujian berbatesan karo Zhejiang ing lor, Jiangxi ing kulon, lan Guangdong ing kidul. Taiwan ana ing pérangan wétan, ing seberang Selat Taiwan.

Jengen "Fujian" saka gabungan jengen Fuzhou lan Jian'ou, 2 kutha ing Fujian. Jengen iki wiwit digunaake ing mangsa Dinasti Tang.

Sebagian gedhé teka Fujian dikuasai Républik Rakyat Cina nanging Kepulauan Quemoy (Hokkien: 金門 Kim-muey) lan Kepulauan Matsu ana ing bawahe kekuasaan Républik Cina sing berpusat ing Taiwan. Karena kui, miturut de facto ana 2 provinsi sing jenenge padha.

Fuzhou ya iku kutha krajan Fujian ing ngisor administrasi Cina, Quemoy ya iku kutha krajan Fujian ing ngisor administrasi Taiwan. Jumlah penduduk Fujian (Cina) ya iku 34.660.000 ing taun 2002.

Pembagian Administratif[besut | besut sumber]

Provinsi Fujian dibagi dadi pira-pira kutha sing setingkat karo prefektur sing masing masing dibagi manèh ing pira-pira kabupatèn/county

Quemoy dan Matsu[besut | besut sumber]

Sakbare kekalahane ing Perang Saudara Cina taun 1949, Républik Cina mundur reng Taiwan. Semenjak kui, pamaréntah kuminis ing Cina wis menguasai hampir sekabihe provinsi Fujian, sawetara Républik Cina menguasai Quemoy lan Matsu.

Kepulauan Quemoy lan Matsu duwé luas 182,66 km² lan jumlah penduduk 71.000 jiwa (2001).

Fujian dan Tionghoa-Indonésia[besut | besut sumber]

Mayoritas suku Tionghoa ing Indonésia bisa menelusuri silsilah keluargane marang laladan-laladan ing pasisir provinsi ini.

Ningali Uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]