Wong Uzbèk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Uzbek)
Bangsa Uzbek
O‘zbeklar
Mirza Abdulhuq and Rustom Beg in 1841.jpg
Gunggung cacah jiwa
21 tekan 27 yuta
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
Cithakan:Country data uzbekistan 21,48 yuta[1]
Cithakan:Country data tajikistan 1,12 yuta[2]
Cithakan:Bendera afghanistan 3,5 yuta[3]
Cithakan:Bendera kyrgyzstan 711.000[4]
Cithakan:Country data turkmenistan 450.000[5]
 Kazakhstan 371.000[6]
 Russia 126.000[7]
 Pakistan 80.000
Cithakan:Country data RRT 14.800[8]
 Ukraina 13.000[9]
Basa
Uzbek
(dhialèk kulon lan wétan)
Agama
Islam Sunni

Uzbek iku salah siji suku Bangsa Turkik kang akèh urip ing Uzbekistan, Asia Tengah. Wong Uzbek uga akèh kang urip ing Afganistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Kazakhstan, Rusia lan provinsi Xinjiang ing Républik Rakyat Cina. Paling sithik wong Uzbek ana ing Iran, Turki, Pakistan, Amerika Lor lan Éropah Kulon.

Jeneng Uzbekistan pisanan saka Uzbekistan Khan, salah siji panguwasa ing sangisoré Kakaisaran Mongol ing abad ka-14. Nalika abad 15, nalika bebarengan pecahé Kakaisaran Mongolia para pedagang Uzbekistan mlaku ing sadawané Jalur Sutra liwat Xinjiang kanggo bisnis.[1]

Wong suku Uzbek akèh kang dadi wong tani lan ngopèni wedhus, lan jaran. Cacahé wong Uzbek kurang luwih ana 14.800 ing Cina, utamané kang mapan ing Yining, Tacheng, Kashgar, Urumqi, Shache, lan Yecheng ing Dhaérah Otonom Uigur Xinjiang.[1]

Umumé wong Uzbek iku wong kutha. Para wargané wis éntuk pendhidhikan, ngèlmu, lan kerajinan. Mung sithik saka wong kang urip ing Xinjiang kidul, uripé dadi petani.[1]

Suku bangsa Uzbek nduwèni basa dhéwé, ya iku kang diduwèni Turki Austronesia saka Filum Altai. Karakter basané iku nggunakaké tembung-tembung fonètik miturut alfabèt Arab.[1][2]

Miturut carita punjeré peradhaban bangsa Uzbek ana ing Lembah Ferghana.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Uzbèk&oldid=1076632"