Wong Azerbaijan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Bangsa Azerbaijan)
Azerbaijani
Azərbaycanlılar, Azərilər
آذربایجانلیلار ,آذری لر
Azerigirls.JPG
Gunggung cacah jiwa
watawis 20 - 50 yuta
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Iran 12 - 18 yuta[1][2][3][4][5]
 Azerbaijan 8.238.672[6][7]
 Turki 800.000[8]
 Ruslan 622.000[9]
 Georgia 284.761[10]
 Kazakhstan 78.300[11]
 Jerman 120.000 - 140.000
 Ukraina 45.200[12]
 Nèderlan 18.000[13]
 Karajan Manunggal 170 000[14]
 Amérika Sarékat 5.553 - 400.000[15][16]
 Kanadha 70.000 - 275.000[17][18]
 Ostenrik 1.000[19]
 Estonia 880[20]
 Ostrali 290[21]
 Dhènemarken 116[22]
wewengkon bènten 30.000
Basa
Basa Azeri
Agama
Islam, Kristen, Bahá'í, Zoroastrianisme
Golongan ètnik magepokan
Bangsa Turki, Bangsa Kaukasus, Bangsa Iran.

Bangsa Azerbaijan utawi bangsa Azeri [23] inggih punika nami salah satunggalipun bebrayan ingkang mapan ing wewengkon Kaukasus ngantos dumugi nagari Iran.[24] Sanaos asal-usulipun bangsa Azerbaijan punika boten cetha, ananging ing sadangunipun sajarah, laladan lan kawula bangsa Azeri sampun kathah nampi invansi (dipunjajah bangsa sanès).[24] Wewengkon bangsa Azeri ingkang sepisanan dipunlemponganaken bangsa Pèrsi nalika abad kaping 6 sadèrèngipun Masehi, kakuaosanipun Pèrsi ing wewengkon kasebat dipunpendhet déning bangsa Turki.[24] Sadangunipun abad kaping 13, wewengkon punika wonten sangandhapipun kakuaosanipun Genghis Khan.[24]

Kathahipun saking sing ndunungi bangsa Azeri punika agaminipun Islam.[24] Tiyang Arab wiwitanipun nepangaken agami Islam ing wewengkon punika nalika abad kaping-7, lan wiwit wekdal semanten agami punika dipunpraktikaken ing wewengkon bangsa Azerbaijan.[24] Nalika taun 1979, kathah tiyang Azeri ingkang damel koloni-koloni émigran ing nagara-nagara Asia Tengah.[24] Koloni Azeri ing Turkmenistan méh sadaya wasis ing babagan ngulah lisah (lenga).[24] Ing nagari Asia Tengah sanèsipun, komunitas Azeri kapérang dados kalih kelompok, inggih punika komunitas tiyang tani désa lan komunitas sing ndunungi kutha ingkang kathahipun nyambut damel dados teknisi lan insinyur.[24] Tiyang Azeri Turkmenistan limrahipun agaminipun Islam aliran Singah, ananging kathah ugi ingkang aliranipun Hanafi.[24] Aliran Singah Azeri inggih punika gegayutan sajarah antawisipun Azerbaijan lan Iran.[24] Ngantos dumugi abad kaping 20, kathah tiyang Azeri langkung ngakeni piyambakipun minangka tiyang Islam tinimbang tiyang Azerbaijan utawi Turki.[24] Tiyang punika pitados bilih dados komunitas agami Islam langkung wigatos tinimbang dados satunggalipun bangsa.[24]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Peoples of Iran" in Looklex Encyclopedia of the Orient. Retrieved on 22 January 2009.
  2. ^ "Iran: People", CIA: The World Factbook: 24% of Iran's total population. Retrieved on 22 January 2009.
  3. ^ G. Riaux, "The Formative Years of Azerbaijani Nationalism in Post-Revolutionary Iran", Central Asian Survey, 27(1): 45-58, March 2008: 25% of Iran's total population (p. 46). Retrieved on 22 January 2009.
  4. ^ "Iran", Amnesty International report on Iran and Azerbaijanis. Retrieved 30 July 2006.
  5. ^ "Borders and Brethren: Iran and the Challenge of Azerbaijani Identity" in The Azerbaijani Population by Brenda Shaffer, pp. 221–225. The MIT Press (2003), ISBN 0-262-19477-5.
  6. ^ "Population by ethnic groups", The State Statistical Committee of Azerbaijan Republic. Retrieved 19 June 2006.
  7. ^ "Azerbaijan: People", CIA Factbook. Azeri ethnic percentage of 90.6% used to calculate population derived from Azeri census. Retrieved 7 June 2006.
  8. ^ "Turkey: Religions & Peoples", Encyclopedia of the Orient. Retrieved 7 June 2006.
  9. ^ "Azerbaijanis in Russia", 2002 Russian Census. Retrieved 7 June 2006.
  10. ^ State Statistics Department of Georgia: 2002 census. Retrieved 16 July 2006.
  11. ^ Ethnic Composition of Kazakhstan (1999 census). Retrieved 4 March 2009.
  12. ^ "About number and composition population of Ukraine by data All-Ukrainian census of the population 2001", Ukraine Census 2001. Retrieved 7 June 2006.
  13. ^ Azerbaijan Ministry of Foreign Affairs: Bilateral relations with the Netherlands: Diaspora. NB Of these, 7,000 are immigrants from Azerbaijan. Retrieved on 3 June 2009
  14. ^ [1]. Retrieved 13 June 2009.
  15. ^ First, Second, and Total Responses to the Ancestry Question by Detailed Ancestry Code: 2000. This number includes both primary and secondary ancestry.. Retrieved 18 April 2008.
  16. ^ http://www.usturkic.org/index.php?option=com_content&view=article&id=65
  17. ^ http://www.azeriamerica.com/index_files/AzeriCommunityinUSandCanada.htm
  18. ^ http://www.azembassy.ca/ada/2008/ADA_8102.pdf
  19. ^ Azerbaijan Ministry of Foreign Affairs: Azerbaijan-Austria relations: Diaspora Info (February 2008). NB Of these, about 70-75% are Iranian Azeris, 15-20% are Turkish Azeris and 5-10% are Azeris originally from Azerbaijan and the former Soviet Union.
  20. ^ Estonia: Population Census of 2000: select "Azerbaijani" under "Ethnic nationality". NB Of these, only 162 held Estonian citizenship as of 31 March 2000.
  21. ^ 2006 Australian Census. NB According to the 2006 census, 290 people living in Australia identified themselves as of Azeri ancestry, although the Australian-Azeri community is estimated to be larger.. Retrieved 1 April 2008.
  22. ^ StatBank Dhènemarken (2008). NB This number includes Danish citizens who declare Azerbaijan as their country of origin. It does not account for ethnic Azeris from Iran.. Retrieved 25 April 2008.
  23. '^ Ethnic People Groups of the Turkic Peoples Affinity Bloc dipunundhuh tanggal 21 September 2011)
  24. ^ a b c d e f g h i j k l m Azerbaijan Turkmenistan Utara' dipunundhuh tanggal 21 September 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

"Azerbaijani"