Kali Godavari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Godavari river map
The Godavari River, adjacent to the town of Kovvur

Kali Godavari kuwi sawijining kali suci kang mili ing India. Kali iki minangka kali utama ing India, asalé saka cedhak Trimbak ing Distrik Nashik, negara bagéan Maharashtra, India. Kali iki mili mangétan ngliwati negara bagéan Maharashtra lan Andhra Pradesh sabanjuré menyang Teluk Benggala.[1]

Kali Godavari kuwi dainggep suci déning umat Hindhu lan duwé sawetara panggonan ing pinggiré minangka papan suci kanggo ziarah umat Hindhu.

Ilèn kali[sunting | sunting sumber]

Kali Godavari kuwi dalan banyu kang utama ing India tengah, asal saka Western Ghats lan mili mangétan ngliwati Dhataran Deccan antara negara bagéan Maharashtra lan Andhra Pradesh, banjur ménggok tumuju arah kidul-wétan nganti tekan Teluk benggala. Anak-anak kali antara liya: Kali Indravati, Kali Manjira, Kali Bindusara lan Kali Sabari.[2]

Papan ziarah[sunting | sunting sumber]

Kali Godavari wis dadi panggonan ziarah wiwit èwon taun kapungkur. Akèh tokoh kawentar kayadéné Baladeva (5000 taun kapungkur) lan kang luwih anyarkaya Chaitanya Mahaprabhu (500 taun kapungkur) wis adus ing kali iki minangka pamujan lan ziarah.

Dhaérah ilèn lan anak kali[sunting | sunting sumber]

Kali Godavari duwé dhaérah ilèn kang jembaré watara 313,000 km2 ing sanga negara bagéan, yakuwi Maharastra, Andhra Pradesh,Karnataka, Madhyapradesh, Chattisgarh and Orissa. Anak kali utama klebu Kali Sabari, Kali Indravati, Kali Pranahita lan Kali Manjra.

Kutha utama kang diliwati[sunting | sunting sumber]

Ing Maharashtra:

Ing Andhra Pradesh:

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "River Godavari". rainwaterharvesting.org. http://www.rainwaterharvesting.org/Crisis/river-godavari.htm. Retrieved 2006-11-12.
  2. ^ "Ponnaiyar". Person uknown. http://www.whereincity.com/india/tamilnadu/rivers.php. Retrieved 2006-12-09.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

  • Godavari River in 1911[1]
  • Contrasting Behavior of Osmium in the Godavari River Estuary, India, 2001[2]
  • River Basin Report: Godavari River[3]
  • Variations of Monsoon Rainfall in Godavari River Basin[4]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Godavari&oldid=813527"