Bélarus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Belarus)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bélarus
Рэспубліка Беларусь
Республика Беларусь
Respublika Biełaruś
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: My Bélarusy
Kita Bélarus
Kutha krajan
lan paling gedhé
Minsk
Basa resmi Bélarus, Ruslan
Papréntahan Républik
 •  Présidhèn Alexander Lukashenko
 •  Mahamantri Mikhail Myasnikovich
Kamardhikan
Cacah jiwa
 •  Rantaman September 2006 10.293.000 (65)
 •  Cacah sirah 1999 9.970.688
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$65,13 miliar (66)
 •  Per kapita US$6.646 (89)
Valuta Rubel (BYR)
Zona wektu (UTC+3)
Kodhé bèl 375
TLD Internèt .by

Bélarus, Républik Bélarus iku nagara ing jagad Éropa Wétan. Wewengkoné wewatesan karo Polen ing sisih kulon, Lètlan lan Litowen ing sisih narasunya, Ruslan ing sisih lor lan wétan, lan Ukraina ing sisih kidul. Tlatahé diubengi dharat lan ora duwé wewengkon pasisir utawa segara. Mula kuwi Bélarus dadi nagara kapit-dharatan paling amba ing Éropa. Kutha krajané yaiku Minsk, nalika kuthagung liyané yaiku Brest, Hrodna, Homyel, Mahilyow, lan Vitsebsk. Ketuk abad angka 20 manéka krajan ing manéka kala tau bawahi tlatahé Bélarus kala iki, kaya ta Krajan Polatsk déning abad angka 11 ketuk angka 14, Kadipatèn Litowen, Kasaraharjan Polen-Litowen, lan Kamaharajan Ruslan.

Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 9,49 yuta jiwa lan punjul 70%-é dumunung ing daérah kutha. Luwih saka 80% sing ndunungi gotrah Bélarusan, nalika gotrah sarwa-kurang sing akèh yaiku Ruslanan, Polenan, lan Ukrainan.

Dèning abad angka 16-angka 18 Bélarus kalebu ing bawah Kasaraharjan Polen-Litowen. Sadurungé taun 1992, Bélarus dadi péranganing Uni Sovyet. Wiwit taun 1991 Républik Bélarus mardika.