Kaamiran Arab Manunggal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Uni Émirat Arab)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
الإمارات العربيّة المتّحدة
Al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttahidah
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: Tahiat Alalam
Kutha krajan
lan paling gedhé
Abu Dhabi
Basa resmi Arab
Papréntahan Monarki konstitusional
Kamardikan
 •  Banyu (%) bisa dilirwakaké
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 2.563.212 (136)
 •  Cacah sirah - -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$103,5 miliar (56)
 •  Per kapita US$23.818 (30)
Valuta Dirham (AED)
Zona wektu (UTC+4)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+4)
Kodhé bèl 971
TLD Internèt .ae

Kaamiran Arab Manunggal (dicekak KAM) iku nagara persatuan saka pitung kaamiran sing sugih lenga patra. Pitung kaamiran iki yaiku: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah lan Umm al-Qaiwain.

Sajarah[besut | besut sumber]

Nagara-praja (luwih kaloka minangka kaamiran) ing sadawaning pasisir pasisir Lempongan Pèrsi mènèhaké hak pertahanan lan urusan njaba marang Karajan Karajan Manunggal ing abad kasangalas. Ing taun 1971, enem saka praja-praja iki-Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Sharjah, Dubai, lan Umm al-Qaiwain-gabung kanggo ngadegaké Kaamiran Arab Manunggal. Taun 1972, Ras al-Khaimah mèlu gabung.

Pulitik[besut | besut sumber]

Majelis Agung dumadi saka pamaréntah-pamaréntah pitung praja. Jabatan Présidhèn lan Wakil Présidhèn dilantik déning Majelis Agung saben limang taun. Majelis Agung uga nglantik barisan kabinèt, sawatara iku Majelis Federasi Kabangsan sing duwé anggota 40 wong saka kapitu praja nliti lan ngrembug undhang-undhang sing dianut. Ana siji sistem mahkamah pasekuton; kabèh praja kajaba Dubai lan Ras al-Khaimah wis mèlu sistem pasekuton iki; kabèh nagari duwé undhang-undhang sekular lan Islam kanggo kasus-kasus sipil, kajahatan, lan mahkamah tinggi.

Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan minangka Présidhèn kesatuan iki wiwit madegé nganti séda tkaping 2 November 2004. Anak lanangé, Khalifa bin Zayed Al Nahayan dilantik dadi présidhèn dina ésuké.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Kasugihan Kaamiran Arab Manunggal asal saka kasil lenga patra yaiku 33% saka GDP nagara iku. Kaamiran Arab iku nagara pangasil lenga gedhé dhéwé katelu ing kawasan lempongan sawisé Arab Saudi lan Iran. Wiwit 1973, Kaamiran Arab Manunggal wis ngalami owah-owahan saka nagara cilik sing dumunung ing segara wedhi dadi nagara modhèren kanthi taraf kauripan sing dhuwur.

Wewengkon[besut | besut sumber]

Kaamiran Arab dumadi saka 7 praja:

Géografi[besut | besut sumber]

Peta Kaamiran Arab Manunggal

Kaamiran Arab Manunggal dumunung ing kidul kulon Asia lan diubengi Lempongan Oman lan Lempongan Pèrsi antarané Oman lan Arab Saudi. Nagara iki dumadi saka dataran siyang garing lan segara wedhi sing jembar kanthi gunung-gunung ing sisih wétan. Dunungé kang strategis ndadèkaké papan ampiran ekspor lan impor lenga donya.

Perjanjèn tapelwates antara Kaamiran Arab Manunggal lan Arab Saudi ing taun 1974 lan 1977 ora naté disebaraké marang umum. Amarga saka iku tapel wates sing persis mung diweruhi déning pamaréntah kaloro nagara mau.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Kaamiran Arab sing ndunungi 4 yuta jiwa lan 1,6 juta jiwa sing dudu warganagara-50% saka iku asal saka Asia Kidul. Masarakat pribumi akèh-akèhé asal saka katurunan Pèrsi. Tingkat tuwuhing sing ndunungi luwih sithik katimbang nagara-nagara tanggané. Mèh kabèh rakyat ing Kaamiran Arab Manunggal Muslim. Watara 80% sing ndunungi bisa maca lan nulis.

Kabudayan[besut | besut sumber]

Kaamiran Arab Manunggal duwé gegayutan sing cukup kuwat karo masarakat Arab liya ing saindhenging donya. pamaréntah njaga unsur-unsur tradhisional sajeroning kasenian lan kebudayan liwat anané Yeyasan Kabudayan Abu Dhabi.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kaamiran Arab Manunggal

Nagari-nagari ing Wétan Tengah
Arab Saudi | Bahrain | Irak | Iran | Israel | Kuwait | Libanon | Mesir | Oman | Qatar | Suriah | Turki | Uni Emirat Arab | Yaman | Yordania