Liga Arab

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
League of Arab States
جامعة الدول العربية
Jāmiʻat ad-Duwal al-ʻArabiyya
Patakaning the Arab League
Pataka
Embleming the Arab League
Emblem
Dunungpenering the Arab League
HeadquartersCairo1
Official languagesArabic
Piwarganara
Leaders
Nabil Elaraby
Ali Al-Duqbasi
 Iraq
PaukumkaryanArab Parliament
Patetegadegan
22 March 1945
Pijembar
• Total area
13,333,296 km2 (5,148,014 sq mi) (2nd2)
Population
• Pikira-kira 2011
349,870,608 (3rd2)
• Ketebdunung
24.33/km2 (63.0/sq mi)
GKK  (ITK)Pikira-kira 2011
• Gunggung
$4.766 trillion[1]
• Saben wong
Cithakan:Reference necessary
GKK  (angka)Pikira-kira 2011
• Gunggung
Cithakan:Reference necessary
• Saben wong
Cithakan:Reference necessary
Artacihna
Laladan wektuUTC+0 to +4
  1. From 1979 to 1989: Tunis, Tunisia
  2. If ranked among nation states.

Liga Arab utawa Liga Nagara-Nagara Arab (basa Arab: جامعة الدول العربية),ya iku sawijining organisasi saka nagara-nagara Arab (bandingkan dengan donya Arab).[2]. Markas Liga Arab mapan ana ing Kairo.[2] Organisasi iki didirikake nalika tanggal 22 Maret 1945 déning pitung nagara.[2] Piagam saka liga arab iki nyatakake yèn Liga Arab duwé tugas kanggo ngordinasi kagiyatan ékonomi, kalebu uga gayutan niaga; komunikasi; kagiyatan kabudayan; kewarganagaraan, paspor, lan visa; kagiyatan sosial; lan kagiyatan keséhatan.[2] Piagam Liga Arab uga ora ngolehake anggota kanggo nggunakaké kekerasan marang liyané.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Inggris kang nguwasani wewengkon Arab nalika abad kaping 19 nyadari yèn ana ing Arab wis metu Pan Arabisme.[2] Inggris nyadari prakara iki kanthi ngrewangi Arab kanggo nglakokaké obahan revolusi nglawan Kesultanan Usmaniyah kang dadi mungsuh saka Inggris ana ing Perang Donya pisanan.[2] Inggris njanjeni yèn dhèwèké siyap mbantu bangsa Arab kanggo mbentuk nagara persatuan dana ing pimpinane Hussein bin Ali ing Mekah.[2]

Ékonomi[besut | besut sumber]

Nagara angoota Liga Arab duwé sumber daya alam kang gedhé banget kaya ta lenga lan Gas Alam, kang mligi ana ing kawasan Teluk.[2] Nagara anggota Liga Arab uga duwé lemah kang subur, kang utama ana ing pérangan Sudan.[2] Kawasan, kaya laladan Mesir, Lebanon, Tunisia, lan Yordania uga dadi anggota Liga Arab kang duwé wewengkon kawasan indhustri.[2] Liga Arab uga ngadegaké lembaga bantuan Arab Economic League, kanggo mabntu ékonomi nagara tumuwuh anggota Liga Arab, kaya Sudan.[2]

Anggota[besut | besut sumber]

Arab League History.svg

Anggota Liga Arab saat ini (dan tanggal bergabung):

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. MENAFN (28 December 2009). "Qatar, UAE, wealthiest Arab states". Dibukak ing 26 July 2010.
  2. a b c d e f g h i j k l Pact of the Arab League, Avalon Project, diakses 12 Juni, 2007.
  3. a b c d e f League of Arab States, Official Website, diakses 12 Juni, 2007.
  4. League of Arab States, Official Website, diakses 12 Juni, 2007.