Imperium Britania

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Imperium Britania nalika taun 1897 ditengeri karo warna abang nom, warna tradisional kakuwasaan imperium Britania ana ing peta

Imperium Britania ya iku imperium paling amba kang ana ing sajarah donya lan tau dadi kekuwatan utama ing donya. Imperium iki kalebu asil saka era penemuan Éropah kang diwiwiti saka panjelajah maritim global nagara-nagara Iberia ing akir abad ke-15 kang saka era karajan global Éropah. Ing taun 1921, Imperium Britania duwé populasi kira-kira 458 yuta wong. Laladan-laladan iku saiki wis dadi Nagara-Nagara Persemakmuran, prabawa Britania tetep kuwat ing seantero donya: ékonomi, hukum lan sistem pamaréntahan, masarakat, ulah raga (kaya ta kriket lan bal-balan), sarta panganggo basa Inggris dhéwé. Imperium Britania tau dijuluki kraton srengéngé kang ora tau keleb amarga wewengkone membentang sepanjang bola donya lan ndadèkaké sumunare srengéngé, saora-orane ing salah sijiné saka akèhé koloni.

Patung John Cabot ing Newfoundland, koloni seberang lautan pisanan Inggris.

Cathetan suku[besut | besut sumber]