Selat Bosporus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Citra satelit Selat Bosporus

Bosporus (basa Yunani: Βόσπορος) iku sawijining selat kang misahaké Turki pérangan Éropah lan pérangan Asia, ngubungaké Segara Marmara karo Segara Ireng. Selat iki dawané 30 km, lan ambané maksimum 3.700 mèter ing sisih lor, lan minimum 750 mèter antara Anadoluhisarı lan Rumelihisarı. Jeroné antara 36 nganti 124 mèter.

Ing gisiling selat iki sing ndunungi padhet, salah siji kuthné ya iku Istanbul.

Ana loro kreteg kang nyebrangi Selat Bosporus, kang kapisan ya iku Kreteg Bosporus kang dawané 1.074 mèter lan rampung dibangun taun 1973. Sijiné, ya iku Kreteg Fatih Sultan Mehmet, dawané 1.090 mèter lan dirampungaké ing taun 1988 watara 5 km sisih loré kreteg kang pisanan.

Marmaray sawijining trowongan sepur isih sajeroning [embangunan lan bakal dirampungaké taun 2008. Watara 1.400 mèter saka trowongan iki dumunung ana ing sangisoré selat, watara 55 mèter jeroné.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]