Selat Bosporus

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Citra satelit Selat Bosporus

Bosporus (basa Yunani: Βόσπορος) iku sawijining selat kang misahaké Turki bagéan Éropah lan bagéan Asia, ngubungaké Segara Marmara karo Segara Ireng. Selat iki dawané 30 km, lan ambané maksimum 3.700 meter ing sisih lor, lan minimum 750 meter antara Anadoluhisarı lan Rumelihisarı. Jeroné antara 36 nganti 124 meter.

Ing gisiling selat iki padunungé padhet, salah siji kuthné ya iku Istanbul.

Ana loro kreteg kang nyebrangi Selat Bosporus, kang kapisan ya iku Kreteg Bosporus kang dawané 1.074 meter lan rampung dibangun taun 1973. Sijiné, ya iku Kreteg Fatih Sultan Mehmet, dawané 1.090 meter lan dirampungaké ing taun 1988 watara 5 km sisih loré kreteg kang pisanan.

Marmaray sawijining trowongan sepur isih jroning [embangunan lan bakal dirampungaké taun 2008. Watara 1.400 meter saka trowongan iki dumunung ana ing sangisoré selat, watara 55 meter jeroné.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Selat_Bosporus&oldid=976343"