Istanbul

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lokasi Istanbul.

Istanbul (basa Turki: İstanbul) iku kutha sing paling gedhé ing Turki. Nganti taun 1930 kutha iki luwih umum dikenal déning wong barat kanthi jeneng Yunani-né ya iku Konstantinopel; sawetara ana sing ngarani Stambul, khususé ing abad ke-19. Luwih adoh sakdurungé, kutha iki uga naté dikenal minangka Bizantium utawa Byzantion. Kutha iki nduwé padunung 11 yuta jiwa.

Istanbul
Gambar Istambul dan Bosporus kang dijupuk saka citra satelit

Kanthi populasiné sing kurang luwih 11 nganti 15 yuta, Istanbul dadi kutha kang paling padhet padunungé ing Turki lan ngrupaaké salah sawijining kutha paling gedhé ing Éropah. Kutha iki uga dadi kutha krajan administratif Propinsi Istanbul.

Sajarah[besut | besut sumber]

Didhegaké déning kaisar Romawi Konstantin ing koloni Yunani kuno sing arané Bizantium, lan dijenengké Konstantinopel kanggo ngurmati kaisar, kutha iki dadi kutha krajan wétan kekaisaran Romawi lan sabanjuré dadi kutha krajan kekaisaran Romawi Wétan. Sawisé runtuh Konstantinopel ana ing taun 1453 kutha iki dadi bagian lan dadi kutha krajan Kekaisaran Ottoman. Sakdurungé perebutan mau, bangsa Turki ngarani kutha iki kanthi jeneng İstanbul, nanging sacara resmi migunaaké jeneng Qustantaniyyeh (قسطنطنيه), kang surasané "Kota Konstantin" djroning basa Arab. Mung, ana ing tanggal 28 Maret 1930 kutha iki dijenengké Istanbul manèh.

Wisata[besut | besut sumber]

Uga Pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Istanbul&oldid=1057483"