Istanbul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lokasi Istanbul.

Istanbul (basa Turki: İstanbul) iku kutha sing paling gedhé ing Turki. Nganti taun 1930 kutha iki luwih umum dikenal déning wong barat kanthi jeneng Yunani-né ya iku Konstantinopel; sawetara ana sing ngarani Stambul, mliginé ing abad ke-19. Luwih adoh sadurungé, kutha iki uga naté dikenal minangka Bizantium utawa Byzantion. Kutha iki nduwé padunung 11 yuta jiwa.

Istanbul
Gambar Istambul dan Bosporus kang dijupuk saka citra satelit

Kanthi populasiné sing kurang luwih 11 nganti 15 yuta, Istanbul dadi kutha kang paling padhet padunungé ing Turki lan ngrupaaké salah sawijining kutha paling gedhé ing Éropah. Kutha iki uga dadi kutha krajan administratif Provinsi Istanbul.

Sajarah[besut | besut sumber]

Didhegaké déning kaisar Romawi Konstantin ing koloni Yunani kuna sing arané Bizantium, lan dijenengké Konstantinopel kanggo ngurmati kaisar, kutha iki dadi kutha krajan wétan kekaisaran Romawi lan sabanjuré dadi kutha krajan kekaisaran Romawi Wétan. Sawisé runtuh Konstantinopel ana ing taun 1453 kutha iki dadi pérangan lan dadi kutha krajan Kekaisaran Ottoman. Sadurungé perebutan mau, bangsa Turki ngarani kutha iki kanthi jeneng İstanbul, nanging sacara resmi migunakaké jeneng Qustantaniyyeh (قسطنطنيه), kang surasané "Kota Konstantin" djroning basa Arab. Mung, ana ing tanggal 28 Maret 1930 kutha iki dijenengké Istanbul manèh.

Wisata[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.