Alfabèt Kiril

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Aksara Kiril (utawa azbuka, saka jeneng lawas aksara-aksara pisanan) iku sajinis aksara sing dipigunakaké kanggo nulis enem basa Slavia asli (Rusputen, Bulgariyan, Makedoniyan, Rusiyan, Serbiyan, lan Ukrayinan) lan akèh basa-basa liyané sing dipigunakaké ing Uni Sovyèt, Asiya, lan Éropa Wétan.

Étimologi[besut | besut sumber]

Aksara Kiril dijenengaké asal saka jeneng Santo Kirillus (Basa Yunani: ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, "Agios Kurillos"). Santo Kirillus lan Santo Methodius (saduluré), yaiku para misiyonaris saka Konstantinopel sing miturut carita nyiptakaké aksara Kiril nalika nyebaraké agama Kristen ing Bangsa Slawiya.

Basa Ruslan[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing basa Ruslan.

Huruf gedhé Huruf cilik Jeneng Uniné Transkripsi
A а a /a/ a
Б б be /b/ b
B в ve, we /v, w/ v
Г г ge, ghe /ɡ, ɣ/ g, gh
Д д de /d/ d
E е ye /je, e/ ye, e
Ё ё yo /jo/ yo
Ж ж zhe /ʐ/ zy
З з ze /z/ z
И и i /i/ i
Й й i-kratkoye /i̯/ y, i
К к ka /k/ k
Л л el /l, ɫ/ l
M м em /m/ m
H н en /n/ n
O о o /o/ o
П п pe /p/ p
P р er /r/ r
C с es /s/ s
T т te /t/ t
У у u /u/ u
Ф ф ef /f/ f
X х kha, ha /x, h/ kh, h
Ц ц tse /t͡s/ ts
Ч ч che /t͡ɕ/ c
Ш ш sha /ʂ/ sy
Щ щ shcha /ɕ/ syc
Ъ ъ tvyordiy znak
Ы ы yer /ɨ/ y
Ь ь myagkiy znak /ʲ/ '
Э э e /e/ e
Ю ю yu /ju/ yu
Я я ya /ja/ ya

Basa Ukraina[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Ukrayinan.

Aksara basa Ukraina
А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ю ю Я я Ь ь

Basa Bélarus[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Rusputen.

Aksara basa Bélarus
А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з І і Й й
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ў ў
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Basa Bulgaria[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Bulgariyan.

Aksara basa Bulgaria
А а Б б В в Г г Д д Е е Ж ж З з И и Й й К к
Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ь ь Ю ю Я я

Basa Sèrbia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Serbiyan.

Aksara basa Serbia
А а Б б В в Г г Д д Ђ ђ Е е Ж ж З з И и Ј ј
К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т
Ћ ћ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Basa Makédonia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Makedoniyan.

Aksara basa Makedonia
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и
Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с
Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]