Alfabèt Kiril

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Aksara Kirilik (utawa azbuka, saka jeneng lawas aksara-aksara pisanan) iku sajinis aksara sing dipigunakaké kanggo nulis enem basa Slavia asli (Rusputen, Bulgariyan, Makedoniyan, Rusiyan, Serbiyan, lan Ukrayinan) lan akèh basa-basa liyané sing dipigunakaké ing Uni Sovyèt, Asiya, lan Éropah Wétan.

Étimologi[besut | besut sumber]

Aksara Kirilik dijenengaké asal saka jeneng Santo Kirillus (Basa Yunani: ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, "Agios Kurillos"). Santo Kirillus lan Santo Methodius (saduluré), ya iku para misiyonaris saka Konstantinopel sing miturut carita nyiptakaké aksara Kirilik nalika nyebaraké agama Kristen ing Bangsa Slawiya.

Basa Rusia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing basa Rusia.

Aksara gedhé Aksara cilik Jeneng Wuni
Ааa/a/
Ббbe/b/
Ввve/v/
Ггge/g/
Ддde/d/
Ееje/ye/
Ёёjo/yo/
Жжzhe/z`/
Ззze/z/
Ииi/i/
Ййi-kratkoje/y/
Ккka/k/
Ллel, elj/l/
Ммem/m/
Ннen/n/
Ооo/o/
Ппpe/p/
Ррer/r/
Ссes/s/
Ттte/t/
Ууu/u/
Ффef/f/
Ххxa/kh/
Ццtse/ts/
Ччche/c/
Шшsha/s`/
Щщscha/S`c/
Ъъtvjordyj znak
Ыыy/yi/
Ььmjaxkij znak
Ээe/e/
Ююju/yu/
Яяja/ya/

Basa Ukraina[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Ukrayinan.

Aksara basa Ukraina
А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ю ю Я я Ь ь

Basa Bélarus[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Rusputen.

Aksara basa Belarus
А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з І і Й й
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ў ў
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Basa Bulgaria[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Bulgariyan.

Aksara basa Bulgaria
А а Б б В в Г г Д д Е е Ж ж З з И и Й й К к
Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ь ь Ю ю Я я

Basa Sèrbia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Serbiyan.

Aksara basa Serbia
А а Б б В в Г г Д д Ђ ђ Е е Ж ж З з И и Ј ј
К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т
Ћ ћ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Basa Makédonia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kirilik sing dipigunakaké ing Makedoniyan.

Aksara basa Makedonia
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и
Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с
Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]