Alfabèt Kiril

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Aksara Kiril (utawa azbuka, saka jeneng lawas aksara-aksara pisanan) iku sajinis aksara sing dipigunakaké kanggo nulis enem basa Slavia asli (Rusputen, Bulgariyan, Makedoniyan, Rusiyan, Serbiyan, lan Ukrayinan) lan akèh basa-basa liyané sing dipigunakaké ing Uni Sovyèt, Asiya, lan Éropah Wétan.

Étimologi[besut | besut sumber]

Aksara Kiril dijenengaké asal saka jeneng Santo Kirillus (Basa Yunani: ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, "Agios Kurillos"). Santo Kirillus lan Santo Methodius (saduluré), ya iku para misiyonaris saka Konstantinopel sing miturut carita nyiptakaké aksara Kiril nalika nyebaraké agama Kristen ing Bangsa Slawiya.

Basa Rusia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing basa Rusia.

Huruf gedhé Huruf cilik Jeneng Uniné Transkripsi
A а a /a/ a
Б б be /b/ b
B в ve, we /v, w/ v
Г г ge, ghe /ɡ, ɣ/ g, gh
Д д de /d/ d
E е ye /je, e/ ye, e
Ё ё yo /jo/ yo
Ж ж zhe /ʐ/ zy
З з ze /z/ z
И и i /i/ i
Й й i-kratkoye /i̯/ y, i
К к ka /k/ k
Л л el /l, ɫ/ l
M м em /m/ m
H н en /n/ n
O о o /o/ o
П п pe /p/ p
P р er /r/ r
C с es /s/ s
T т te /t/ t
У у u /u/ u
Ф ф ef /f/ f
X х kha, ha /x, h/ kh, h
Ц ц tse /t͡s/ ts
Ч ч che /t͡ɕ/ c
Ш ш sha /ʂ/ sy
Щ щ shcha /ɕ/ syc
Ъ ъ tvyordiy znak
Ы ы yer /ɨ/ y
Ь ь myagkiy znak /ʲ/ '
Э э e /e/ e
Ю ю yu /ju/ yu
Я я ya /ja/ ya

Basa Ukraina[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Ukrayinan.

Aksara basa Ukraina
А а Б б В в Г г Ґ ґ Д д Е е Є є Ж ж З з И и
І і Ї ї Й й К к Л л М м Н н О о П п Р р С с
Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ю ю Я я Ь ь

Basa Bélarus[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Rusputen.

Aksara basa Belarus
А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж З з І і Й й
К к Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ў ў
Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Basa Bulgaria[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Bulgariyan.

Aksara basa Bulgaria
А а Б б В в Г г Д д Е е Ж ж З з И и Й й К к
Л л М м Н н О о П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х
Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ Ь ь Ю ю Я я

Basa Sèrbia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Serbiyan.

Aksara basa Serbia
А а Б б В в Г г Д д Ђ ђ Е е Ж ж З з И и Ј ј
К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т
Ћ ћ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Basa Makédonia[besut | besut sumber]

Tabel iki nuduhaké aksara Kiril sing dipigunakaké ing Makedoniyan.

Aksara basa Makedonia
А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и
Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с
Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]