Seoul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Seoul
서울
—  Kota Khusus  —
Kota Khusus Seoul
  transcription(s)
 • Hangul 서울특별시
 • Hanja 서울 [1]
 • Revised Romanization Seoul Teukbyeolsi
 • McCune-Reischauer Sŏul T'ŭkpyŏlsi
Clockwise from top left: N Seoul Tower, Moonlight Rainbow Fountain, Gangnam, Samsung Tower Palace, 63 Building and Namdaemun
Flag of Seoul
Flag
Official logo of Seoul
Emblem of Seoul
Peta Korea Selatan dengan Seoul yang diberi tanda
Coordinates: 37°34′08″N 126°58′36″E / 37.56889°N 126.97667°E / 37.56889; 126.97667Koordinat: 37°34′08″N 126°58′36″E / 37.56889°N 126.97667°E / 37.56889; 126.97667
Negara Flag of Koréa Kidul South Korea
Region Daerah Ibu kota Seoul
District
Pamaréntahan
 • Type Seoul Metropolitan Government
 • Mayor Oh Se-hoon
Wewengkon[2]
 • Kota Khusus 605,25 km2 (23,369 sq mi)
Populasi (2009)[3]
 • Kota Khusus 10.464.051
 • Kapadhetan 17.288/km2 (44,780/sq mi)
 • Metro 24.472.063
 • Demonym Seoulite.서울시민(Seoul simin)
 • Dialect Seoul
Flower Forsythia
Tree Ginkgo
Bird Magpie
Website seoul.go.kr

Seoul kuwi ibukutha Koréa Kidul sing umuré luwih saka 600 taun lan nganti taun 1945, ibukutha saka kabèh Koréa. Kutha iki minangka Kutha Mligi Koréa. Wiwit madegé Republik Koréa--luwih dikenal kanthi jeneng Koréa Kidul--ing taun 1948, kutha iki dadi ibukutha negara, kajaba sawetara wektu ing mangsa Perang Koréa.

Seoul dumunung ing sisih kulon-lor negara, ing sisih kidul DMZ Koréa, ing Kali Han. Kutha iki dadi pusat pulitik, budaya, sosial lan ekonomi ing Koréa Kidul dan Asia Wétan. Uga dadi pusat bisnis, kauangan, prusahaan multinasional, lan organisasi global. Nganti saiki, Seoul dianggep minangka cahya saka ekonomi Asia Wétan, simbol saka kaajaiban ekonomi Koréa.

Kanthi 10 yuta pedunung kadaftar sing manggon ing tlatah sing jembaré 605.52 km², Seoul minangka salah siji kutha paling padhet ing donya. Kapadhetané wis ndadèkaké dadi salah siji kutha digital-kabel ing donya. Kutha iki uga nduwèni montor kadaftar luwih saka 1 yuta sing nyebabaké kamacetan nganti liwat tengah wengi. Bagéyan Seoul gedhé dan dhaérah komuter, klebu dermaga kutha Incheon lan dhaérah papan panggon Seongnam, dadi panggonan sing paling padhet ing donya. Jroning taun-taun pungkasan, pamaréntah dhaérah metropolitan wis nglaksanakaké program resik-resik polusi hawa lan banyu ing kutha iki, andandèkaké atmosfir dadi resik banget.

Pamérangan administratif[sunting | sunting sumber]

Seoul dibagi jroning 25 gu (구 distrik), sing dipérang manèh dadi 522 dong, sing banjur dibagi jroning 13.787 tong, lan dibagi manèh dadi 102.796 ban.

  • Dobong-gu (도봉구; 道峰區)
  • Dongdaemun-gu (동대문구; 東大門區)
  • Dongjak-gu (동작구; 銅雀區)
  • Eunpyeong-gu (은평구; 恩平區)
  • Gangbuk-gu (강북구; 江北區)
  • Gangdong-gu (강동구; 江東區)
  • Gangnam-gu (강남구; 江南區)
  • Gangseo-gu (강서구; 江西區)
  • Geumcheon-gu (금천구; 衿川區)
  • Guro-gu (구로구; 九老區)
  • Gwanak-gu (관악구; 冠岳區)
  • Gwangjin-gu (광진구; 廣津區)
  • Jongno-gu (종로구; 鍾路區)
  • Jung-gu (중구; 中區)
  • Jungnang-gu (중랑구; 中浪區)
  • Mapo-gu (마포구; 麻浦區)
  • Nowon-gu (노원구; 蘆原區)
  • Seocho-gu (서초구; 瑞草區)
  • Seodaemun-gu (서대문구; 西大門區)
  • Seongbuk-gu (성북구; 城北區)
  • Seongdong-gu (성동구; 城東區)
  • Songpa-gu (송파구; 松坡區)
  • Yangcheon-gu (양천구; 陽川區)
  • Yeongdeungpo-gu (영등포구; 永登浦區)
  • Yongsan-gu (용산구; 龍山區)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ditemokaké, nanging tag <references/> ora ditemokaké

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Seoul&oldid=820589"