Moon Jae-in

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Moon Jae-in
문재인
Moon Jae-in (2017-10-01) cropped.jpg
President of South Korea
Wiwit linggih
10 May 2017
MahamantriLee Nak-yeon
Yoo Il-ho (acting)
Kang sadurungéPark Geun-hye
Leader of the Democratic Party
Linggih
9 February 2015 – 27 January 2016
Kang sadurungéMoon Hee-sang (interim)
Kang sawiséKim Chong-in (interim)
Member of the National Assembly
Linggih
30 May 2012 – 29 May 2016
Kang sadurungéChang Je-won
Kang sawiséChang Je-won
ConstituencySasang (Busan)
Chief Presidential Secretary
Linggih
12 March 2007 – 24 February 2008
PrésidhènRoh Moo-hyun
Kang sadurungéLee Byung-wan
Kang sawiséYu Woo-ik
Rerincèn dhiri
Lair (1953-01-24) 24 Januari 1953 (umur 66)
Geoje, South Korea
Parté pulitikDemocratic
SisihanKim Jung-sook (o. 1981)
Anak2
PilungguhBlue House, Seoul, South Korea
AlmamaterKyung Hee University (LLB)
ReligionRoman Catholicism
Korean (Hangul)문재인
Korean (Hanja)文在寅
Tandha tangan
Sana jaringanOfficial website
Jasa militèr
Kasetyan South Korea
Cawang Wadya Dharat Républik Koréa
Taun leladi1975–1977
PangkatROK Army Byeongjang.png Sergeant (Koréa: Byeongjang)
IjiArmy Special Warfare Command
PerangOperation Paul Bunyan[1]
Moon Jae-in
Moon's name in hangul (top) and hanja (bottom)
Hangul
Hanja
Alihaksara Koréa Kang SinampurnaMun Jaein
McCune–ReischauerMun Chaein

Moon Jae-in (pangucap cara Koréa: [mundʑɛin] utawa [mun] [t͡ɕɛin] ; lair tanggal 24 Januari 1953) ya iku politisi Koréa Kidul sing saiki dadi Presiden Koréa kaping -19 wiwit taun 2017. [2] [3] [4] Panjenengané kapilih sawisé Park Geun-hye , lawané, didakwa minangka calon Partai Demokratik Koréa . [5] [6] Sakwisé dadi Prèsidhèn, Moon Jae-in wis ketemu karo Prèsidhèn Koréa Lor, Kim Jong-un, ing sasi April, Mèi, lan Sèptèmber 2018.

Kauripan[besut | besut sumber]

Moon Jae-in minangka anak nomer loro lan putra paling tuwa antarané limang seduluré. Moon Jae-in lair ing Geoje, Koréa Kidul. Wong tuwané Moon Yong-hyung lan Kang Han-ok padha ngungsi saka distrik Hamyeong, Koréa Lor, mlayu menyang Hungnam nalika Perang Koréa.

Kulawargané manggon ing Busan. Bapakné, Moon Yong-hyung, miwiti bisnis kaos kaki amarga panjenengané ora kepingin dadi pegawé pamaréntahan. Ananging, bisnis iki ninggalaké utang kang gedhé gunggungé.

Moon ora tau bisa numpak pit, amarga kulawargané mlarat banget wektu Moon cilik, dadi panjenengané ora bisa tuku pit opo manèh mbayar béaya sekolah.

Moon mlebu ing Kyungnam Hihg School. Panjenengané uga kalebu siswa sing pinter wektu kuwi. Moon ketampa ana ing Kyung Hee University [7]kanggo sinau babagan hukum kanthi béasiswa lengkap. Ing kana, Moon ketemu karo Kim Jung-sook, garwané.

Sakwisé nyusun protès mahasiswa marang konstitusi Yushin[8], panjenengané dipenjara lan diusir saka universitas. Banjur, panjenengané ditugasaké militèr ana ing pasukan khusus Koréa Kidul, ing ngendi panjenengané mèlu ing "Operasi Paul Bunyan[9]" nalika kedadéyan pembunuhan Axe ing Panmunjom.

Sawisé metu saka tugas militèr, bapakné seda. Moon banjur mèlu bar exam[10]. Panjenengané menyang ana ing Daeheungsa, kuil buda, kanggo sinau ujian. Panjenengané lulus ujian ana ing taun 1979, lan ing taun 1980 Moon bali sinau menyang universitas kanggo ngrampungaké studiné. Ing taun sing padha, Moon lulus lan diangkat ana ing Judicial Research and Training Institude[11].

Urip pribadi[besut | besut sumber]

Kulawarga[besut | besut sumber]

Moon nikah karo Kim Jung-sook, vokalis saka universitas sing padha. Moon lan Kim carita menawa piyambaké pitepangan nalika Moon protes ing Konstitusi Yushin.

Ingon-ingon[besut | besut sumber]

Moon duwé telong ingon-ingon: rong asu ( Koréa: 마루, salin aksara Maru Maru , asu Pungsan, lan Koréa: 토리, salin aksara Tory , Tory minangka seka ras campuran), lan kucing siji ( Koréa: 찡찡, salin aksara Jjing-jjing ). Tory diadopsi saka papan perlindungan. Moon nyatakaké nalika adopsi Tory iku "kita kudu nggatekaké kéwan terlanta", lan Panjenengané pengin mbusak stigma marang ras ireng kaya Tory. [12]

Agama[besut | besut sumber]

Moon minangka prèsidhèn Koréa Kidul katelu sing agamané Katulik Roma, sawisé mantan Prèsidhèn pungkasan Kim Dae-jung, lan Roh Moo-hyun, uga bojoné, First Lady Kim Jung-sook. Jeneng babtisé Moo ya iku Timotius.

Jeneng Panggilan[besut | besut sumber]

Moon kasebut dijuluki "Dark King", julukan iki saka karakter Silvers Rayleigh saka sèri manga Jepang One Piece . [13]

Deloken sisan[besut | besut sumber]

  • Garis Besar Koréa Selatan
  • Indeks artikel sing ana ing Koréa Selatan

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Campbell, Charlie (4 May 2017), "The Negotiator: Moon Jae-in", Time Magazine (15 May 2017): 43, dijupuk 11 May 2017 
  2. "South Korea's Moon Jae-in sworn in vowing to address North". BBC News (ing basa Inggris). 10 May 2017. Dijupuk 13 May 2017. 
  3. CNN, K. J. Kwon, Pamela Boykoff and James Griffiths. "South Korea election: Moon Jae-in declared winner". Dijupuk 13 May 2017. 
  4. "Moon Jae-in: South Korean liberal claims presidency". BBC News (ing basa Inggris). 9 May 2017. Dijupuk 13 May 2017. 
  5. "Moon Jae-in Elected as 19th President...Promises to Undertake Reform and National Reconciliation" (ing basa Inggris). Dijupuk 13 May 2017. 
  6. "Moon Jae-in Sworn in as 19th S. Korean President". KBS World Radio. 
  7. Kyŏnghŭi Taehakkyo. (2002-). Kyung Hee University. The University. OCLC 50307889.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  8. Seon-Teak Kim (2011-11). "Constitutional Review of Unconstitutional Constitutional Amendment - In the Case of Yushin-Constitution -". Public Law Journal 12 (4): 165–200. ISSN 1598-1304. doi:10.31779/plj.12.4.201111.007.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  9. Kirkbride, Wayne A. (1980). Timber : the story of Operation Paul Bunyan. Vantage Press. OCLC 7378897. 
  10. Bernhardt, Roger (2005). "The Bar Exam". SSRN Electronic Journal. ISSN 1556-5068. doi:10.2139/ssrn.1789246. 
  11. Richards, Diana (2015-07-16). "Learning to Sentence: An Empirical Study of Judicial Attitudes towards Judicial Training". International Journal for Court Administration 7 (1): 68. ISSN 2156-7964. doi:10.18352/ijca.175. 
  12. "Moon adopts homeless dog as presidential pet". Yonhap News. 26 July 2017. Dijupuk 5 January 2018. 
  13. "문재인 닮은 해적이 있다?‘명왕 문재인’인기". 경향신문 (ing basa Korea). 17 December 2012. Dijupuk 28 November 2018. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]