Bishkek

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bishkek
Бишкек
City
Kyrgyz transcription(s)
 • ISO 9 biškek
 • BGN/PCGN bishkek
 • ALA-LC bishkek
Ala-Too Square
Gendéra Bishkek
Gendéra
Coat of arms of Bishkek
Coat of arms
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Kyrgyzstan" nor "Template:Location map Kyrgyzstan" exists.Lokasi di Kirgizstan
Koordhinat: 42°52′29″N 74°36′44″E / 42.87472°N 74.61222°E / 42.87472; 74.61222
Nagara  Kyrgyzstan
Shaar Bishkek[1] (It is, however, the capital of the Chuy Province)
Raion[2]
Pamaréntahan
 • Mayor Isa Omurkulov
UTC+6 (UTC+6)
Kodhe laladan 312
Bishkek
Climate chart (panjlasan)
J F M A M J J A S O N D
 
 
26
 
3
−9
 
 
31
 
3
−7
 
 
47
 
10
0
 
 
76
 
18
6
 
 
64
 
23
11
 
 
35
 
28
15
 
 
19
 
31
18
 
 
12
 
30
16
 
 
17
 
25
11
 
 
43
 
17
5
 
 
44
 
10
−1
 
 
28
 
5
−5
Suhu rata-rata max. lan min. jroning °C
presipitasi total jroning mm
source: World Meteorological Organization
Kota Bishkek

Bishkek (populasi 800.000 jiwa), dipundiriakèn ing taun 1878, inggih punika kutha krajan Kirgizstan. Saking 1926 ngantos 1991, kota punika dipuntèpang kaliyan asma Frunze, ingkang dipunpèndhèt saking pemimpin militer Bolshevik Mikhail Frunze. Ing basa Kirgiz, Bishkek inggih punika sèbuah tong susu kanggé memfermentasi susu kuda betina (kumis), minuman nasional Kirgizstan. Secara arsitèktur, Bishkek punika kota kaliyan jalan agèng ingkang lebar lan yasan umum bermarmer serta apartemen bercorak Uni Soviet. Bangunan-yasan kasèbut dipuntata berpola papan main dam (checkerboard). Sebagian agèng jalan raya dipunapit ing kalih sudut déning saluran irigasi ingkang sempit dados pengairan kanggé pepohonan pramila ngirangi terik srengéngé ing musim panas lan kanthi keseluruhan mperindah kota Bishkek. Bishkek wonten ing ketinggian 800 m, tepatipun ing pinggir pérangan Loe pegunungan Ala-Too, sebuah perluasan saking gunung Tien Shan, ingkang tingginipun nggayuh 4.800 m pramila nciptakakèn latar belakang sesawangan kota ingkang saé. Ing pérangan utara Bishkek wonten padang rumput luas boten wonten pohon (steppe) ingkang subur lan memanjang ngantos nagara tetangga Kazakhstan. Sungai Chui ngalir ing sebagian ageng wewengkon Bishkek. Ing taun 2002, Amérika Sarékat dipunijinaken kanggé ndadosaken Papan Anggegana Internasional Manas dados pangkalan udara kanggé operasi militeripun ing Afghanistan dan Irak, maringi asma Pangkalan Udara Ganci AS. Mboten purun ketinggalan, Rusia lajeng ndiriaken pangkalan udaranipun ing wewengkon Kant.

Geografi[besut | besut sumber]

Iklim[besut | besut sumber]

Bishkek nggadahi iklim kontinental ingkang lembap kaliyan rata-rata 322 dinten cerah per taun kamergi panggènipun ing pegunungan. Rata-rata presipitasi ing antawisipun 440 millimetres (17 in) per taun. Suhu rata-rata per dinten ing antawisipun −3 °C (26.6 °F) padha bulan Januari hingga 25 °C (77.0 °F) ing wulan Juli.[3] Cithakan:Bishek weatherbox

Obyek wisata[besut | besut sumber]

  • Pegunungan Ala-Too, jarakipun 40 km, maringi latar belakang kota ingkang saé
  • Taman Nasional Ala Archa
  • Beberapa patung Vladimir Lenin taksih kasisa, ingkang ageng manggèn ing seberang gedung parlemen – dipunpindahaken ing taun 2003 saking lokasi semula ing lapangan utama ingkang terlalu mencolok. Sebuah patung Mikhail Frunze ingkang nembé enunggang kuda madeg ing kanca cerak stasiun kereta api.
  • Gedung utama pamaréntah, Gedung Putih, nggadahi ptu lantai bermarmer serta bekas markas Parté Komunis SSR Kirgiz.

Kota kembar[besut | besut sumber]

Bishek nggadahi Kota kembar punika ingkang kalebet:

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Law on the Status of Bishkek, 16 April 1994, article 2 (ing basa Ruslan). Retrieved on 3 August 2009
  2. ^ Districts of Bishkek (ing basa Ruslan). Diakses tanggal 3 Agustus 2009
  3. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Pogoda

Cithakan:Kutha krajan di Asia