Bishkek

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bishkek
Бишкек
—  City  —
Kyrgyz transcription(s)
 • ISO 9 biškek
 • BGN/PCGN bishkek
 • ALA-LC bishkek
Ala-Too Square

Flag

Coat of arms
[[file:Cithakan:Location map Kyrgyzstan|250px|Bishkek is located in Cithakan:Location map Kyrgyzstan]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Kyrgyzstan|6x6px|Bishkek|link=|alt=]]
Bishkek
Lokasi di Kirgizstan
Coordinates: 42°52′29″N 74°36′44″E / 42.87472°N 74.61222°E / 42.87472; 74.61222
Negara Flag of Kirgizstan Kyrgyzstan
Shaar Bishkek[1] (It is, however, the capital of the Chuy Province)
Raion[2]
Pamaréntahan
 • Mayor Isa Omurkulov
Wewengkon[3]
 • Total Cithakan:Infobox settlement/metric/mag
Èlevasi 800 m (2,600 ft)
Populasi (1999)[3]
 • Total 762.308
 • Estimasi (2007) 1.250.000
 • Kapadhetan 6,000/km2 (16,000/sq mi)
Zona wektu UTC+6 (UTC+6)
Kodhe tilpun 312
Bishkek
Climate chart (panjlasan)
J F M A M J J A S O N D
 
 
26
 
3
−9
 
 
31
 
3
−7
 
 
47
 
10
0
 
 
76
 
18
6
 
 
64
 
23
11
 
 
35
 
28
15
 
 
19
 
31
18
 
 
12
 
30
16
 
 
17
 
25
11
 
 
43
 
17
5
 
 
44
 
10
−1
 
 
28
 
5
−5
Suhu rata-rata max. lan min. jroning °C
presipitasi total jroning mm
source: World Meteorological Organization
Kota Bishkek

Bishkek (populasi 800.000 jiwa), dipundiriakèn ing taun 1878, inggih punika ibu kota Kirgizstan. Saking 1926 ngantos 1991, kota punika dipuntèpang kaliyan asma Frunze, ingkang dipunpèndhèt saking pemimpin militer Bolshevik Mikhail Frunze. Ing basa Kirgiz, Bishkek inggih punika sèbuah tong susu kanggè memfermentasi susu kuda betina (kumis), minuman nasional Kirgizstan. Secara arsitektur, Bishkek mènika kota kaliyan jalan agèng ingkang lebar lan bangunan umum bermarmer serta apartemen bercorak Uni Soviet. Bangunan-bangunan kasèbut dipuntata berpola papan main dam (checkerboard). Sebagian agèng jalan raya dipunapit ing kalih sudut dèning saluran irigasi ingkang sempit dados pengairan kanggè pepohonan pramila ngirangi terik matahari ing musim panas lan secara keseluruhan mperindah kota Bishkek. Bishkek wontèn ing ketinggian 800 m, tepatipun ing pinggir sebelah Loe pegunungan Ala-Too, sebuah perluasan saking gunung Tien Shan, ingkang tingginipun nggayuh 4.800 m pramila nciptakakèn latar belakang pemandangan kota ingkang saè. Ing sebelah utara Bishkek wonten padang rumput luas mboten wonten pohon (steppe) ingkang subur lan memanjang ngantos negara tetangga Kazakhstan. Sungai Chui ngalir ing sebagian ageng wilayah Bishkek. Ing taun 2002, Amerika Serikat dipunijinaken kangge ndadosaken Bandara Internasional Manas dados pangkalan udara kangge operasi militeripun ing Afghanistan dan Irak, maringi asma Pangkalan Udara Ganci AS. Mboten purun ketinggalan, Rusia lajeng ndiriaken pangkalan udaranipun ing wilayah Kant.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Iklim[sunting | sunting sumber]

Bishkek nggadahi iklim kontinental ingkang lembap kaliyan rata-rata 322 dinten cerah per taun kamergi panggenanipun ing pegunungan. Rata-rata presipitasi ing antawisipun 440 millimetres (17 in) per taun. Suhu rata-rata per dinten ing antawisipun Cithakan:Convert/°C pada bulan Januari hingga Cithakan:Convert/°C ing wulan Juli.[4] Cithakan:Bishek weatherbox

Obyek wisata[sunting | sunting sumber]

  • Pegunungan Ala-Too, jarakipun 40 km, maringi latar belakang kota ingkang sae
  • Taman Nasional Ala Archa
  • Beberapa patung Vladimir Lenin tasih kasisa, ingkang ageng manggen ing seberang gedung parlemen – dipunpindahaken ing taun 2003 saking lokasi semula ing lapangan utama ingkang terlalu mencolok. Sebuah patung Mikhail Frunze ingkang nembe enunggang kuda madeg ing kanca cerak stasiun kereta api.
  • Gedung utama pemerintah, Gedung Putih, nggadahi ptu lantai bermarmer serta bekas markas Partai Komunis SSR Kirgiz.

Kota kembar[sunting | sunting sumber]

Bishek nggadahi Kota kembar menika ingkang kalebet:

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Law on the Status of Bishkek, 16 April 1994, article 2 (Basa Rusia). Retrieved on 3 August 2009
  2. ^ Districts of Bishkek (Basa Rusia). Diakses tanggal 3 Agustus 2009
  3. ^ a b Statoids
  4. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Pogoda

Cithakan:Ibu kota di Asia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bishkek&oldid=835896"